“Onbeholpen en een infantiel historisch drama.” Met deze woorden veegde recensent Bor Beekman (Volkskrant) donderdagochtend de vloer aan met de film Kenau.
Van de vijf mogelijk te verkrijgen sterren scoort Kenau slechts één ster. Hij hekelt met name het decor en de muziek. “De bombastische filmmuziek klinkt tweedehands, alsof een Hongaarse componist nog een cd’tje had liggen.” Ook de regie krijgt er van langs. De recensent vindt de bijrolspelers onmatig in hun mimiek, maar wijt dit aan een gebrek van regie in plaats van talent.
Dat Beekman zijn mening niet onder stoelen of banken steekt blijkt ook wel uit de volgende passage over de cast die de Spanjaarden spelen: “Als die malloten zich dan ook nog laten afleiden door een met blote borst en bil schuddende troep vrouwen op de Haarlemse wallen, zodat Kenau ongezien het vijandige kamp kan insluipen met een tonnetje buskruit, dringt de vraag zich op hoe die oorlog toch tachtig jaar kon duren.”
Toch zijn er ook positieve recensies over de film waar Kenau de Spanjaarden bevecht. Movienewz.nl prijst de sublieme acteerprestatie van de cast, het spannende verhaal en het liefdeselement dat steeds terugkeert. Desondanks wordt er getwijfeld aan de perfectie van de muziek en het decor. Volgens de recensent van de website kan dit door de echte historische drama-liefhebbers als nep worden ervaren.
Dat een slechte recensie niet hoeft te betekenen dat er minder mensen naar de bioscoopfilm gaan, blijkt wel uit de films van Johan Nijenhuis. De regisseur ontving evengoed negatieve recensies op zijn films ‘Verliefd op Ibiza’ en ‘Toscaanse bruiloft’, terwijl het publiek de films massaal bezocht.