Er staan dit jaar meer restaurants op Haarlem Culinair. Nieuwkomers zijn onder meer Ratatouille, Brick en Villa Westend.
Het evenement op de Grote Markt wordt geopend op donderdag 31 juli en duurt tot en met zondag 3 augustus. Naast de nieuwe restaurants zijn ook oude bekenden vertegenwoordigd tijdens de jubileumeditie. Dat zijn Jopen, restaurant Fris, Restaurant ML, Vis en Ko, Wijn en Ko, Brasserie de Karmeliet, Sushitime, Grand Cafe Nobel, restaurant Dijkers, en de Haven van Zandvoort.
Haarlem Leeft, de basis van Haarlem Culinair, was een groot stadsfeest in Haarlem en vond zijn oorsprong in 1995 met het 750-jarig bestaan van de stad. Feestelijke ingrediënten waren onder meer De Bierwatervatenbootrace, het Straatmuzikantenfestival, de Gouden Klinker en De Stokpaardenrace. Verder was er een jaarmarkt, vrijmarkt, kunstmarkt, Speciaalbiermarkt en Smulmarkt.
Door gebrek aan geld zijn veel onderdelen in de loop der tijd verdwenen, maar de Speciaalbiermarkt en Haarlem Culinair zijn altijd gebleven. Dit jaar wordt opnieuw geen entreeprijs gevraagd. In het verleden gebeurde dit wel, wat tot minder bezoekers leidde. Wel wordt het terrein afgeschermd met hekken, waardoor het mogelijk is om de restaurants het eten te laten serveren op porselein en kan glaswerk worden gebruikt.
Meer informatie is te vinden op www.haarlemculinair.nl.
foto: Haarlem Culinair / Ad Schaap