Als de Haarlemse horeca over een tijdje weer open mag, moeten ook de gewone openingstijden weer gaan gelden. Dat zegt voorzitter Hildo Makkes van der Deijl van Koninklijke Horeca Nederland Haarlem tegen Haarlem105. “Als we straks om 22.00 uur moeten sluiten, is het verliesgevend.”
Makkes van der Deijl is ook eigenaar van het Haarlemse ‘Proeflokaal In den Uiver’ aan de Riviervismarkt. “Iedereen begrijpt die anderhalve meter en dat we daar nog wel even aan vastzitten. Maar je moet gewoon kunnen ondernemen met normale openingstijden. Dan kun je nog wat. Voor de ‘natte horeca’ is dat van levensbelang.”
Pappen en nathouden
Het kabinet maakte gisteren bekend dat de horeca voorlopig nog gesloten blijft. “De ellende gaat door”, zegt Makkes van der Deijl. “Het is pappen en nathouden. Ik hoor het ook om me heen: iedereen staat er hetzelfde in. Het open gaan hangt samen met wanneer de vaccins er zijn en hoe snel de uitrol ervan is. Dat kan in januari zijn, maar ook pas in maart. Je moet voor jezelf een punt op de horizon zetten. Als je het laat afhangen van het beleid, blijf je hopen, maar word je steeds teleurgesteld.”
Omdenken
Makkes van der Deijl vindt het een goede zaak dat horecaondernemers niet bij de pakken neer zitten en op creatieve manieren proberen om toch geld te verdienen. “Robbert Uyleman van de Uiltje Bar in de Zijlstraat heeft zijn café bijvoorbeeld omgebouwd tot bakkerij. Dat vind ik een mooi voorbeeld van omdenken.”