Naast bier, gin en jenever komt bij Bierbrouwerij Jopen nu ook whisky in het assortiment. De brouwerij start gelijk goed met het introduceren van de whisky, zij komen meteen met drie smaken. Tijdens Haarlem Vandaag vertelt de oprichter van Bierbrouwerij Jopen, Michel Ordeman, alles over hun nieuwe whisky’s. “Wat wij doen is een Single Malt. Maar we maken met bier ook heel veel varianten, wel 60 verschillende bieren per jaar. Daarom hadden we zoiets van, als we whisky gaan doen, dan doen we daar ook wat meer variatie in.”
Ordeman vertelt over de nieuwe smaken. “We brouwen veel met aparte granen. Buiten gerstemout gebruiken we heel veel tarwe, haver en rogge. Dus we hebben gezegd dat we ook een rogge, oftewel een Rye Whisky wilden maken. Dat vonden we een leuke aanvulling. Ook is er een Peated Whisky waarbij turfgerookte mout is gebruikt. Dan heb je ook echt die scherpe turf rooksmaak in dat graan en uiteindelijk ook in de whisky. Verder hebben we een gerookte variant.”
Luister hieronder het hele gesprek terug. Tekst gaat door na het fragment.
Hij legt uit hoe het proces van whisky stoken in zijn werk gaat. “De eerste stap om whisky te maken is dat je een bier maakt zonder hop. Dat laat je dan gisten, bij bier komt daar nog een rijpingsproces en het carboniseren bij. Maar bij whisky maak je beslag, je doet er geen hop in dus het wordt niet bitter. Dus je proeft ook alleen maar de graansmaak. Zodra dat uitgegist is gaat het naar de volgende ketel, dat is dan de distilleerketel. Dan doe je eerst een ruwstook en daarna een fijnstook. Daarna leg je het op houten vaten weg en dan moet het minimaal drie jaar liggen. Daarna heet het opeens whisky.”