Haarlemmers halen, tijdens deze gedeeltelijke lockdown, minder eten af bij restaurants en andere horecazaken dan tijdens de eerste lockdown in het voorjaar. Ook laten ze minder maaltijden bezorgen. Dat vertelt voorzitter Hildo Makkes van der Deijl van Koninklijke Horeca Nederland Haarlem aan Haarlem105.
Thuis genieten
“Bij de eerste lockdown zag je het enthousiasme bij ondernemers én bij mensen die bestelden. Nu denken mensen: ‘ik regel het zelf wel’.” En dus gaan ze voor hun maaltijden naar supermarkten en traiteurs. “Die vertellen mij dat ze qua omzet een prima jaar hebben. Mensen kiezen ervoor om lekker thuis te genieten. Daar wordt de horeca de dupe van. Ik hoor daar nu ondernemers over klagen.”
“We vechten ons er wel doorheen”
Restaurant Bodega in Haarlem herkent zich in dit beeld. “Bij ons halen mensen nu minder eten af dan in de eerste lockdown. We zijn ook een nieuw restaurant, dus het is extra moeilijk, want niemand kent ons nog. We krijgen geen support vanuit de overheid, maar we vechten ons er wel doorheen.”
Toch zijn er ook horecagelegenheden die minder last hebben van wegblijvende gasten, zoals Restaurant Morris in Haarlem. “Het gaat prima. Het is niet helemaal vergelijkbaar met de eerste lockdown, want toen begonnen we later met ’take away’. We verkopen nu overdag zes verschillende broodjes en we hebben wat exclusievere snacks in de avond. Mensen weten ons goed te vinden.”
Alle Nederlandse horecazaken moeten sinds 14 oktober gesloten blijven, om de verdere verspreiding van het coronavirus te stoppen. Het afhalen en bezorgen van maaltijden is wel toegestaan. De regering maakte dinsdag bekend dat de huidige coronamaatregelen zeker tot in december van kracht blijven. De Koninklijke Horeca Nederland Haarlem liet gisteren aan Haarlem105 weten niet te verwachten dat horecazaken dit jaar weer zullen opengaan.