Sinds woensdag 11 december is het zover: Juliet Goemans (19) heeft haar eigen lunchroom geopend in de Lange Veerstraat in de Haarlemse binnenstad. Aan Haarlem105 vertelt ze hoe ze dit als jonge onderneemster voor elkaar heeft gekregen.
Na haar mbo-opleiding Hotelschool aan het Nova College in Haarlem begon Juliet aan een hbo-studie. Maar in een hoorcollegezaal zitten? Dat was niets voor haar. “Ik dacht: dit is niet mijn ding, en begon meteen aan mijn droom: een eigen lunchroom openen. Als ik het nu niet zou doen, zou ik later spijt krijgen. Over een paar jaar heb ik misschien meer kosten, zoals een eigen huis, en dan wordt het veel lastiger. Dus ik dacht: ik moet het nú doen.”
Met hulp van haar familie en vrienden ging ze aan de slag. “Er komt echt veel bij kijken: een ondernemingsplan schrijven, een geschikt pand vinden, bedrijven benaderen, veel bellen en mailen, en soms een beetje brutaal zijn. Maar als je het écht wilt, dan lukt het.”
De voorbereidingen
Met haar ondernemingsplan in de hand ging Juliet naar de bezichtiging van het oude Waldo-pand in Haarlem. Dat pand stond al een tijdje leeg, maar ze was niet de enige die interesse had. “Ik heb mijn plan gepitcht en laten zien dat ik er serieus over ben. Dat ik dit echt kan. Het was spannend, maar uiteindelijk kreeg ik het voor elkaar. De verhuurders gunden het me ook omdat ik jong ben, denk ik.”
Juliet kreeg veel steun van de mensen om haar heen. “Iedereen was superblij voor me. Mijn vriendinnen helpen nu mee in de lunchroom, echt heel leuk!”
Voor de financiering had Juliet zich goed voorbereid. “Ik heb bedrijven benaderd met mijn plan. Bijvoorbeeld of ik hun koffie kon serveren. In ruil daarvoor mag ik een half jaar gratis hun koffiemachine gebruiken. Zo kan ik eerst wat verdienen voordat ik het echt moet betalen. Daarnaast heb ik goed gespaard, dat heb ik van mijn ouders geleerd. Grote uitgaven leen ik, maar die betaal ik gewoon terug. Sommige mensen denken dat ik alles heb gekregen, dat lees ik soms op social media. Dat is echt niet zo. Er zit veel van mijn eigen spaargeld in.”
Ze vroeg ook hulp van haar netwerk. “Oud-docenten hielpen met het ondernemingsplan, mijn zus met de menukaart en een vriend bouwde mijn website. Een andere vriend maakt prachtige foto’s voor mijn social media. Iedereen wilde helpen, dat is zo fijn!”
De opening
Na maanden van voorbereiden, ging haar lunchroom JUULZ op 11 december open. “In september begon ik, en die laatste dagen voor de opening waren echt het stressvolst. Pakketten raakten kwijt, spullen kwamen te laat binnen en mijn fiets werd ook nog eens gestolen. Maar gelukkig ging het uiteindelijk goed. De opening was een opluchting. En nu is het lekker druk, er komen veel mensen binnen”, zegt ze met een glimlach.
Op TikTok deelt Juliet filmpjes over haar lunchroom. “Veel mensen komen daardoor hierheen. Je merkt echt hoe belangrijk social media is. Eerst vond ik het awkward om dingen te posten, maar nu zie ik dat het werkt. Het is eigenlijk alleen maar leuk!”
Juliets advies aan jonge ondernemers
“Werk je idee helemaal uit, zodat het concept compleet is. Je moet echt iets doen wat jij leuk vindt en waar je achter staat. En wees niet bang om een beetje brutaal te zijn: bellen, mailen en hulp vragen. Zoek samenwerkingen met bedrijven, want dat helpt je enorm. En heb lef om jezelf te laten zien op social media. Dat vond ik in het begin ook spannend, maar je ziet: het gaat viraal en dan werkt het alleen maar in je voordeel. Gewoon een beetje schijt hebben en doen wat je zelf wilt!”