11 °c
Haarlem
11 ° Wed
14 ° Thu
13 ° Fri

Bevrijdingspop op Haarlem105

Bevrijdingspopop Haarlem105

Dit jaar vieren we 75 jaar vrijheid en 40 jaar Bevrijdingspop. Het zou een groot feest moeten worden, maar door het coronavirus verloopt het dit jaar anders dan gepland. Er gaat een streep door de vrijheidsweek. Er is geen herdenkingsconcert met Rilan en de Bombardiers, ATKD en het Kennemer Jeugd Orkest. En op 5 mei missen we de muziek van Danny Vera, Maan en Krezip die ons samen had moeten brengen. Haarlem105 komt op Bevrijdingsdag met een lichtpuntje om toch het festivalgevoel en vrijheidsfeest dit jaar te kunnen ervaren.

15 uur concerten van de afgelopen 13 jaar
Als streekomroep zendt Haarlem105 al jaren de optredens van Bevrijdingspop live uit. Zodoende heeft de zender prachtig archief opgebouwd met memorabele optredens. Haarlem105-medewerker Bas van der Schuit is de initiator van deze aangepaste variant; een 15 uur durende compilatie van het vrijheidsfestival in de Haarlemse Haarlemmerhout, op Haarlem105.

“We kunnen 13 jaar terug in de tijd”, zegt Van der Schuit. “En dat is best een klus geweest. Elk management moest benaderd worden voor goedkeuring om de optredens opnieuw te mogen uitzenden.” Gelukkig was dat niet voor niets, want artiesten reageren positief. “Wat goed dat jullie dit doen” en “wat een leuk initiatief waar we graag aan meewerken.”

Meer dan alleen optredens
“Maar dat is niet alles, we willen echt iets toevoegen aan Bevrijdingspop”, zegt Van der Schuit. Na overleg met de organisatie van Bevrijdingspop is besloten om de programmering aan te vullen met het 5 voor 5-moment, waar om 16:55 live geschakeld wordt naar het carillon van de St. Bavo-kerk dat Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewondervan Ramses Shaffy speelt. Ook is Haarlem105 bij het vrijheidsvuur dat wordt aangestoken, en nog veel meer. Verder blikken we terug met de artiesten en laten we oorlogsveteranen aan het woord over de bevrijding.

Discussieer mee op Bevrijdingspop.nl en via socials
Zelf kan je meediscussiëren met ons en anderen over vrijheid via de berichtenbox op Bevrijdingspop.nl. Ook via sociale media kan jij jouw boodschap delen met #geefvrijheiddoor en @Haarlem105. In de uitzending nemen we dit mee zodat we samen, maar op afstand, alsnog de bevrijding kunnen vieren.

Advertentie

MEER NIEUWSArtikelen