Het Vogelhospitaal Haarlem bestaat 65 jaar. “Helaas is er vanwege coronarestricties momenteel geen mogelijkheid ons 65-jarig jubileum groots te vieren. Vandaar dat we met weinig bombarie aandacht schenken aan onze mijlpaal. Toch willen we onze verjaardag niet geheel stilletjes laten passeren”, zegt de stichting.
“Enorme erkentelijkheid gaat uit naar de initiatiefnemer van het hospitaal, Chr. F. Keijser, die in de barre winter van 1956 een bliksemactie opzette om vogels te redden. Vanuit zijn grote natuurhart is ons professionele Vogelhospitaal gegroeid dat door de jaren heen honderdduizenden vogels heeft gered en vandaag de dag nog steeds bestaat.”
Keijser zag zoveel ellende in de barre winter van 1956 dat Chr. F. Keijser een bliksemactie opzette voor vogels. Dat is nu 65 jaar geleden. “Alleen brood strooien had geen zin voor vastgevroren meerkoeten, eenden en andere watervogels,” zo noteerde hij. Het dierenasiel aan de Ridderstraat werd als noodopvang gebruikt terwijl de
media hielp bij het aanleveren van hulpkrachten en voedsel voor de vogels.
“Maar wat wisten wij eigenlijk van diverse vogelsoorten af?” Drommen belangstellenden luisterden in café Brinkmann naar de bekende ornitholoog Jan P. Strijbos en dr. A.F.J. Portielje, inspecteur van de levende have van Artis. Zo kwam een eerste financiële bijdrage van 35 florijn binnen. Een aansluitende straatcollecte met de Unie van Vrijwilligers (UVV) hield automatische geldtelmachines en kassiers tot diep in de nacht bezig. Het hospitaal kon in de jaren erna op steeds meer steun van publiek rekenen.
De jubilaris hoopt dat dierenliefhebbers willen helpen haar droom te realiseren. Met zogeheten
‘overloopbassins’ willen zij jonge en herstellende watervogels de mogelijkheid bieden om zowel
binnen als buiten te zwemmen, zonder dat zij ze telkens moeten oppakken. De plannen worden stapsgewijs gerealiseerd en zijn duur.
Giften zijn welkom op NL73 INGB 0000199399 t.n.v. Stichting Vogelrampenfonds.