Educatie bij Haarlem105

Mediaworkshops: bijzonder en inspirerend

• Maak Nieuws bij Haarlem105 voor PO (basisscholen) groep 7 en 8. Live in de klas én in de studio.
• Nieuws=Nieuws. Toch?! voor VO (middelbare scholen) klas 1/2 of 3/4. Live in de studio.
• Online workshops PO voor in tijden van Corona (thuis en/of in de klas)

Haarlem105 biedt de leukste mediaworkshops. Deelnemers maken kennis met de media, maar ook met informatie verzamelen, nieuwsberichten opstellen en voorlezen – en maken zélf hun eigen uitzendingen. Die vervolgens op zender en via internet te beluisteren zijn. Ze worden gegeven onder deskundige begeleiding, in een professionele (radio)studio en met heldere leerdoelen. Daarbij staat de overdracht van kennis en vaardigheden voorop, maar komen tegelijk belangrijke aspecten aan de orde als samenwerken in de groep, elkaar rollen gunnen, burgerschapsvorming, inspiratie én talent ontdekken.

Haarlem105 media-workshops – voor wie?
Wij hebben speciale workshops voor het primair onderwijs (basisscholen, groepen 7 en 8) en het voortgezet onderwijs (middelbare scholen, klassen  1 en 2 of 3 en 4). Ze zijn ontwikkeld door de professionals van Meerdoc, in samenwerking met onderwijsexperts, doelgroepdeskundigen en docenten. Meerdoc heeft sinds 2016 al meer dan 1.250 workshopdeelnemers begeleid. Naast workshops voor scholen en senioren bieden wij (maatwerk) workshops voor organisaties, instellingen en bedrijven. Daarbij kunnen issues aan bod komen als teambuilding, beter samenwerken en omgaan met veranderingen. Hiervoor zijn modules beschikbaar, maar workshops kunnen ook voor uw specifieke doelen worden samengesteld: maatwerk op niveau.

Mediaworkshops bij Haarlem105 – door wie?
De mediaworkshops zijn producties van Meerdoc, de partner van Haarlem105 voor educatieve activiteiten rond en met het station. In iedere workshop is de bijdrage van vrijwilligers van Haarlem105 onmiskenbaar. Meerdoc is het samenwerkingsverband van Moreen Pattiruhu en Bramvan Uchelen. Beiden werkten hiervoor bij en in opdracht van landelijke, regionale en lokale radio- en televisiestations. Mediaprofessionals in hart en nieren, met veel ervaring, know-how en passie voor radio, TV, communicatie, pers en nieuwe media. Wij werken als Haarlem105 graag en goed met hen samen, want Meerdoc verbindt media, mensen en maatschappij.

Mediaworkshop voor basisscholen: Maak Nieuws bij Haarlem105

Populaire & superspannende workshop in twee delen. Deel 1: Journalist in de klas. Ervaren journalist vertelt in de klas over nieuws maken, media-ervaringen en bereidt het praktijkdeel voor. Deel 2: de groep bezoekt de studio’s en maakt onder begeleiding, samen met een radio-technicus, een zelfgepresenteerde uitzending met jingles, bumpers en muziek. Bekijk het filmpje of de flyer voor meer informatie.

• Voor groep 7 en 8 PO
• Tijdsduur: 2 x 1½ uur. Klas en studio. Bij voorkeur 22 (en maximaal 30) deelnemers per groep.

Beluister hier de uitzendingen van basisschool de Evenaar:

Groep 7:

Groep 8:

Mediaworkshop voor middelbare scholen: Nieuws=Nieuws. Toch?!

Dynamische, interactieve workshop rond echt nieuws, nepnieuws en cyberpesten. En het ver­band daartussen. Wordt gegeven door ervaren journalisten, mediamensen en bij nieuws betrokken vrijwilligers van Haarlem105.
De leerlingen werken toe naar een opname van zelf geschreven en ingesproken nieuwsberichten en leren kritisch te zijn op wat ze om zich heen via (social) media zien, horen en… doen. Bekijk het filmpje voor meer informatie, of bekijk de flyer ‘Nieuws=Nieuws. Toch?!

• Voor klas 1 en 2 of 3 en 4 VO
• Tijdsduur: 1½ uur. Studio. Maximaal 25 deelnemers per groep.

Dát is leuk! Een officieel workshop T-shirt voor elke deelnemer
Exclusief voor deelnemers aan de workshops Maak Nieuws bij Haarlem105 en Nieuws=Nieuws. Toch!? zijn deze coole T-shirts beschikbaar. Dat maakt het bezoek aan een echt radio- en televisiestation voor de kids helemaal àf!
Prima kwaliteit, 100% katoen, voorzien van de officiële logo’s.
Vooraf per groep of klas te bestellen (shop). En tijdens workshops bij Haarlem105 verkrijgbaar. Slechts 15,- euro p/s. 10% van de verkoopwaarde wordt gestort in de kas van Haarlem105: de publieke, niet-commerciële RTV-zender in uw regio. Daardoor is ieder T-shirt een bijdrage aan mediapluriformiteit en vrije nieuwsgaring.

Lock down? Wij hebben een goed vaccin: online mediaworkshops
In tijden van corona gebeurt veel thuis en dus online. Haarlem105 heeft twee gratis online mediaworkshops voor leerlingen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Doe je mee?
• Haarlem105 Thuisreporter. Videoworkshop waarin leerlingen van een groep 7/8 samen een eigen ‘Corona Journaal’ maken. Klik hier voor meer informatie.
• Maak Nieuws Online: Interview. Audioworkshop waarin leerlingen van groep 7/8 leren interviewen als een echte journalist! Klik hier voor meer informatie.
Zolang door de coronacrisis beperkende voorwaarden van kracht zijn, kunnen reguliere workshops wellicht niet of slechts gedeeltelijk worden uitgevoerd. Wij werken aan mogelijkheden om de workshops op alternatieve manieren aan te bieden.

Hoe kunt u mediaworkshops boeken?
Scholen in Haarlem, Bloemendaal, Heemstede, Vogelenzang en Zandvoort: educatie@haarlem105.nl. Stuur een mailtje met uw contactgegegevens; wij sturen u alle boekingsinformatie.

Individueel boeken is helaas niet mogelijk, alleen per klas of groep.
Meer informatie? Neem vrijblijvend contact op met via educatie@haarlem105.nl.

Onze mediaworkshops kunnen geboekt worden op maandagen, dinsdagen en woensdagen. Vervoer van en naar de studio moet u zelf verzorgen, dit is niet inbegrepen.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist