Foto: archief Genootschap Oud Zandvoort
Ide Murk Aukema 1927 – 2019
Raadslid PvdA in Zandvoort 1970 – 1972 / 1982 – 1986
Wethouder 1972 – 1982 / 1986 – 1990
In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezing op 16 maart 2022, kijkt Haarlem105 naar de (kandidaat)raadsleden in de regio. Hoe deden ze het toen. Hoe doen ze het nu en hoe willen ze het straks aanpakken.
Door Ton de Groot.
Als kleine jongen komt Ide Aukema al veel in Zandvoort waar zijn opa en oma wonen. Voor de Tweede Wereldoorlog verhuist hij er, vanuit Haarlem, met zijn ouders naartoe. Doordat tijdens de oorlog, in opdracht van het Duitse leger, het dorp deels wordt ontruimd, is de familie gedwongen tijdelijk in Amsterdam te gaan wonen. Na zijn terugkeer in Zandvoort gaat hij er naar school. Na zijn middelbare school studeert hij voor radiotelegrafist en gaat werken bij KLM. Hij trouwt met zijn jeugdvriendin Anke Otten en krijgt drie kinderen.
Bij KLM wordt hij gekozen tot voorzitter van de vereniging voor cabinepersoneel. Aukema komt uit een ‘rood nest’, zijn ouders en grootouders zijn al lang lid van de PvdA en ook hij meldt zich aan. Als de zittende PvdA-wethouder Arie Kerkman een cursus geeft in hoe een gemeentehuishouding functioneert, volgt hij deze met belangstelling. Ide heeft gevoel voor de materie en zijn talent blijft niet onopgemerkt. In 1970 wordt hem gevraagd zich kandidaat te stellen voor de gemeenteraad. Tussen ervaren partijgenoten komt hij op plaats drie. De PvdA wordt met vier zetels de grootste fractie in de raad. In ‘71 volgt het kersverse raadslid zijn leermeester op als wethouder van financiën, onderwijs, personeelszaken en cultuur. Emancipatie komt daar later nog bij.
Wethouder Aukema blijkt een bekwame bestuurder met een uitgebreide dossierkennis. Om de gemeentebegroting op orde te brengen, stelt hij een financieel dekkingsplan voor. In de raad zijn kritische geluiden over het dekkingsplan. Aukema reageert fel en brengt fijntjes in herinnering dat het gat in de begroting is ontstaan doordat eerder, in de jaren zestig, de noodzakelijke verhogingen zijn nagelaten. Maar het dekkingsplan is goed onderbouwd en wordt door een meerderheid van de raad aangenomen.
Ook over zaken buiten zijn portefeuille weet hij van de hoed en de rand. Hij spreekt zich uit over de kritiek die er is op de flats die na de oorlog in Zandvoort zijn gebouwd. “De in de oorlog gesloopte gebouwen langs de kust waren mooi maar wat daarachter is verdwenen, daar is niet veel aan verloren gegaan.” De nieuwbouwplannen waren in die tijd bijzonder, iedereen was er blij mee.
Ide is een Zandvoorter in hart en nieren, een bevlogen wethouder, betrouwbare bewaker van de gemeentefinanciën en betrokken bij de samenleving. Zijn taken als wethouder zijn hem op het lijf geschreven, naast dat hij de boekhouding van de gemeente op orde weet te houden is hij een liefhebber van kunst. Wat hem betreft, speelt kunst een rol in een democratie. Net als onderwijs, door middel van onderwijs wil hij gelijke kansen creëren voor elk kind. Bij de opening van de Hannie Schaftschool in 1978 eindigt hij zijn inleiding met “Groeit een kind op in een wereld waar het aanvaard wordt met zijn meerdere of mindere kwaliteiten of aanleg, zo zal het kind leren in diezelfde wereld liefde te vinden. Laat de school een werkplaats zijn van en voor de samenleving en niet een folterkamer van de geest.”
Op 7 februari 2019 overlijdt Ide Murk Aukema. Burgemeester Meijer spreekt vol lof over de oud-wethouder, “Zandvoort is hem veel dank verschuldigd.”