Er zijn commissies waarin wordt gestemd, Secretary-Generals leiden alles in de goede banen en verschillende landen gaan met elkaar in discussie om resoluties aan te nemen. Tijdens de Haarlem Model United Nations wordt door scholieren de Verenigde Naties nagedaan en dat betekent ook heel veel vergaderen.
Tijdens Haarlem Model United Nations (HMUN) kruipen scholieren uit binnen- en buitenland in de rol van de Verenigde Naties. Zowel in de Haarlemse raadzaal als het provinciehuis en in lokalen van het Stedelijk Gymnasium proberen de landen, net als de echte VN, wereldse problemen op te lossen.
In de raadszaal van het gemeentehuis zitten twee scholieren achter een bordje met daarop het land dat ze vertegenwoordigen. “Ieder land wordt gerepresenteerd door een leerling”, vertelt Julian van Halteren, voorzitter van de vergadering. “Ze praten dus allemaal vanuit hun eigen policy [beleid, red.] en hoe dat land naar de kwestie aankijkt.”
Overal ter wereld
Niet alleen in Haarlem, maar ook in Den Haag, Amerika en Turkije worden deze conferenties georganiseerd. In Haarlem is de organisatie in handen van het Stedelijk Gymnasium, dit jaar alweer voor de 25ste keer, laat docent Arne van het Stedelijk Gymnasium weten.
Tekst gaat door onder de foto.
Naast de afgevaardigden en de Secretary-Generals, die alles in goede banen leiden, spelen de leerlingen ook een internationaal gerechtshof na waar rechters oordelen over internationale kwesties. Daarnaast is er ook een persruimte waar iedere dag een krant wordt gemaakt. De scholieren die van ver komen worden deze drie dagen ondergebracht bij gastgezinnen van leerlingen van het Stedelijk.
Wereldse zaken
In de raadszaal van het gemeentehuis vraagt voorzitter Julian van Halteren de aandacht voor het volgende punt: een open debat over de lopende kwestie tussen Israël en de Palestijnen. Alles wat hij zegt, gaat in vloeiend Engels.
“Ik zou heel graag diplomaat willen worden. Ik zou dan Farsi willen leren en dan bijvoorbeeld in Iran gaan werken. Maar Europarlementariër lijkt me ook wel wat. Gewoon nadenken over wereldproblemen, dat vind ik leuk om te doen.”