Nu Haarlem het nieuwe coalitie-akkoord heeft gepresenteerd, is het aftellen begonnen voor wethouder Jur Botter. Nog even en dan neemt hij na ruim zes jaar wethouderschap definitief afscheid van het gemeentebestuur. De voormalig wethouder blikte tijdens de uitzending van Haarlem Vandaag tevreden terug op vele mooie en tevens constructieve jaren.
Enige bedenktijd heeft hij wel genomen voordat hij besloot dat anderhalve zittingsperiode in Haarlem genoeg is en dat hij niet nog een termijn van vier jaar het wethouderschap zal vervullen. “Nog een termijn erbij zou betekenen dat ik bijna tien jaar wethouder zou zijn in Haarlem”, aldus Botter, die de portefeuille jeugd, onderwijs, vastgoed, bedrijfsvoering, dienstverlening en nieuwe democratie onder zich had. “Het is ook tijd om ruimte te maken voor nieuwe, jonge mensen van D66.”
“Ik ga begin augustus eerst drie weken met mijn vrouw op vakantie, daarna ga ik mij op mijn gemak oriënteren”
Wethouder Jur Botter (D66)
Botter kiest voor een nieuwe uitdaging, zo vertelt hij, hoewel hij nog niet precies weet wat dat zal zijn. Recent nog zou hij misschien als wethouder in Alkmaar aan de slag gaan, maar doordat D66 daar uiteindelijk geen onderdeel van de coalitie uit gaat maken, ging dat niet door. “Ik ga begin augustus eerst drie weken met mijn vrouw op vakantie en daarna ga ik op mijn gemak bekijken wat er op mij afkomt, en wat bij mij past.” Zo noemt Botter onderwijs, maar zegt ook dat hij woningdecoratie erg leuk vindt om te doen.
Tekst gaat door onder de de video van het volledige radio interview tijdens Haarlem Vandaag
Botter noemt zichzelf ‘een politieke junk’ maar zegt tegelijkertijd dat hij iets heel anders kan gaan doen in de toekomst. “Ik zie heel veel kansen op mijn pad. Zo weten niet veel mensen dat ik naast mijn werkzaamheden als bestuurder en ambtenaar ook ondernemer ben geweest,”, vertelt Botter. “Ik hield mij bezig met ondersteuning en advisering in de keten van wonen, welzijn en zorg.”
Als wethouder heeft hij veel werk gehad aan de decentralisatie van de jeugdzorg. In dat werkveld is nog genoeg een hoop te doen, legt Botter uit. “Ik zie met name op dat vlak van samenwerken binnen de jeugdzorg nog heel veel kansen voor mijzelf om daar actief te worden. Maar het kan ook zijn op een universiteit of een hogeschool”, vertelt Botter. “Ik heb heel veel affiniteit met onderwijs.”
Wij hebben Jeugdzorg als een omgekieperde schoenendoos van de provincie overgedragen gekregen
Demissionair wethouder Jur Botter (D66)
Terugkijkend op zijn wethouderschap blikt hij terug op het moment dat de jeugdzorg overgedragen werd naar de gemeentes. “Wij hebben het als een omgekieperde schoenendoos van de provincie overgedragen gekregen. Het was eigenlijk helemaal niet duidelijk wie er jeugdzorg kreeg en waar de jongeren naartoe gingen, hoe de contracten waren samengesteld”, aldus de Haarlemmer. “Dat heeft in de eerste periode best veel tijd gekost om te zorgen dat we dat goed in beeld gingen krijgen.”
Botter praat openlijk over de mentaal moeilijke tijd die hij had tijdens de coronaperiode. “Voor mij was het op een gegeven moment heel zwaar, ik vond het helemaal niets meer wat ik deed. Ik vond het vreselijk om alleen nog maar achter een schermpje te zitten. Ik heb in die periode heel erg veel last gehad van het feit dat ik niet meer onder de mensen was”, vertelt hij. “Ik vond het echt verschrikkelijk.”
Veel voldoening haalde hij uit het thema ‘nieuwe democratie’, een instrument om ervoor te zorgen dat de gemeente en inwoners beter met elkaar gingen communiceren en samenwerken. “Dat heeft echt een positief effect gegeven, kijk bijvoorbeeld naar Schalkwijk aan Zet”, zegt Botter.
‘Laat duizend bloemen bloeien’
Op de vraag wat hij vindt dat in de nieuwe gemeenteraad bestaat uit 16 partijen, geeft Botter aan het lastig te vinden om een eenduidig antwoord te geven. “Aan de ene kant voel ik mij een democraat in hart en nieren, en heb ook echt het gevoel van ‘laat duizend bloemen bloeien’. Maar als we kijken naar het systeem van zoals we dat met elkaar hebben ingericht is dat nog best een lastige opgave”, stelt Botter. “Want nu krijg je 16 keer hetzelfde verhaal, want bij welk onderwerp dan ook, iedereen wil toch zijn zegje doen.”
“Wat ik zo ontzettend graag hoop en ook wens voor de toekomst van Haarlem is dat je een situatie creëert dat het college en de gemeenteraad weer echt gezamenlijk het stadsbestuur zijn”, zo vertelt Botter verder tijdens het radio-interview. “Dan mag je natuurlijk verschillen van mening en natuurlijk is het goed dat er ook andere geluiden te horen zijn vanuit het college. Maar ik heb me altijd als wethouder opgesteld als iemand namens de hele gemeenteraad en het is wel heel erg ingewikkeld wanneer je je als college namens alle zestien partijen zou moeten voegen.”
“De betrokkenheid die ik heb is soms ook een valkuil geweest”
Jur Botter
Op de laatste vraag of hij straks de politiek niet ontzettend gaat missen, antwoordt Botter met een volmondige ‘nee’. “Aan de ene kant misschien wel, maar aan de andere kant ben ik mij er altijd bewust van geweest dat ik een rol vervul. Dus dat betekent dat ik heel erg goed weet dat de betrokkenheid die ik heb, die soms ook een valkuil is geweest, heel erg bij mij past. Maar op het moment dat het voorbij is, is het ook aan iemand anders.”