Actie! Aan de slag voor een sociale, groene en leefbare stad. Met dit coalitieakkoord gaan PvdA, GroenLinks, D66, CDA en Actiepartij in Haarlem de komende vier jaar aan de slag. Een nieuw college is 30 juni aangetreden om het akkoord in daden om te zetten. Over vier jaar wil het college dat op veel plekken in de stad de acties uit het nieuwe coalitieakkoord zijn gerealiseerd. Het is hun ambitie dat de stad voor de Haarlemmers dan zichtbaar beter geworden is.
Nieuwkomer in het college is Bas van Leeuwen, wethouder voor D66. Hij heeft de portefeuilles: onderwijs, jeugd, mobiliteit en parkeerbeleid, versterken lokale democratie en participatie en project invoeren gereguleerd parkeren. Wie is Bas van Leeuwen? Hij vertelt het in het radioprogramma Haarlem Vandaag op Haarlem105.
Kijk hieronder het hele interview terug. Tekst gaat verder onder de video
Vorige week is Van Leeuwen begonnen aan deze nieuwe stap in zijn politieke carrière. Hij treedt in de voetsporen van wethouder Jur Botter die vorige week gestopt is. “Onderwijs, jeugd en het versterken van de lokale democratie had Jur ook in zijn portefeuille. Hij heeft daar prachtige dingen in gedaan. Samen met de ambtelijke organisatie mag ik daarin nu de volgende stap zetten”, vertelt de net net benoemde bestuurder enthousiast.
“Alle kinderen een eerlijke kans geven om zichzelf te ontplooien is een standpunt van D66 dat heel dicht bij mij staat”
Bas van Leeuwen, wethouder Haarlem
De wethouder blijkt een rasechte ‘mug’. In de jaren ’70 van de vorige eeuw kwam zijn vader naar Haarlem om hier docent te worden. Veertig jaar geleden werd Van Leeuwen hier geboren, en hij groeide op in Schalkwijk. Daar zat hij op Daltonschool De Molenwiek. Later op de middelbare school Het Spaarne zaten er in zijn klas kinderen uit Afghanistan en Iran. In die periode heeft de liberale politicus ervaren hoe belangrijk goed onderwijs is. “Die kinderen doorliepen de school vlekkeloos, wat fijn dat wij een stad waren die hen ontwikkelkansen gaven. Die stad zijn we nog steeds en dat moeten we ook blijven. Alle kinderen een eerlijke kans geven om zichzelf te ontplooien is een standpunt van D66 dat daarom heel dicht bij mij staat”, zegt de onderwijzerszoon.
Politiek
“Op de middelbare school vond ik Aardrijkskunde superleuk, ik ben daarom Geografie gaan studeren. Dan kun je docent aardrijkskunde worden maar ik koos ervoor om als trainee aan de slag te gaan bij de gemeente Amsterdam”, aldus Van Leeuwen. Geografie wordt volgens hem ook wel een ‘kroegstudie’ genoemd, waarbij alles wat je in de buitenwereld ziet aan bod komt. “Politiek, economie of woningbouw leer je wat over en dan ga je ook wat vinden over je eigen omgeving”, is zijn ervaring. Daar ligt misschien wel een bruggetje naar de politiek, maar zijn interesse daarvoor is al eerder gewekt. In zijn jeugd was Van Leeuwen lid van de waterscouting Hildebrand waar hij leerde zeilen van Jan Nieuwenburg, nu de burgemeester van Hoorn. “Door hem heb ik van dichtbij gezien dat als je je wilt inzetten voor je omgeving, dat je dan ook gewoon de politiek in kan gaan. Zo’n jaar of tien geleden ben ik lid geworden van D66. Toen ze mensen zochten om het nieuwe verkiezingsprogramma te schrijven, ben ik daar met drie mensen in gestapt. En zo gaat dat dan, je wordt gevraagd om je kandidaat te stellen voor de gemeenteraad en voor je het weet ben je raadslid. Dat was in 2014, nu dus alweer acht jaar”, vertelt Van Leeuwen.
Wethouder
Na twee termijnen in de raad gaf Van Leeuwen aan een rol als wethouder te ambiëren. De partij oordeelde dat hij de wethouders kandidaat voor D66 in Haarlem zou zijn. De rest is geschiedenis. Na het sluiten van het coalitieakkoord is Van Leeuwen nu dus wethouder in het nieuwe college. “Het is voor mij een hele eer om iets te mogen bijdragen aan de stad”, stelt de nieuwe wethouder. Van Leeuwen stapt op een rijdende trein, direct zit hij al aan tafel in lopende zaken. Maar ook de grotere dossiers vragen zijn aandacht, zo ligt het Strategisch Huisvestingsplan Onderwijs te wachten op een update. “Het coalitieakkoord heet Actie!, voor mij betekent dat niet alleen de grote verhalen vertellen maar ook de kleine, logische maatregelen nemen. Het zou mooi zijn als de Haarlemmers zien dat het stadsbestuur werkt aan het mooier maken van de stad”, zo luidt de persoonlijke ambitie van het collegelid. Maar Van Leeuwen wil ook duidelijk en eerlijk zijn, “Nee is ook een antwoord, maar leg het uit. Iets kan te duur zijn of mag niet, misschien gaan we er niet over.”
Onderwijs
Een belangrijk thema in het onderwijs is voor de gemeenteraad de mentale gezondheid van leerlingen. Na de coronaperiode is de mentale gezondheid achteruit gegaan. “Als je de cijfers ziet, dat is echt ontluisterend. Het raakt mij dat een op de vijf kinderen op de middelbare school daarmee worstelen. We praten als gemeente met alle partijen die hierin een rol spelen en zoeken manieren om elkaar te helpen en te versterken”, zo schetst de wethouder zijn aanpak.