In het Noord-Hollands Archief (NHA) in de Jansstraat is gistermiddag de tentoonstelling ‘Willem van Oranje door een gekleurde bril’ geopend. De tentoonstelling wordt gepresenteerd ter ere van ‘de geboorte van Nederland’ in 1572, en geopend door burgemeester Jos Wienen in het bijzijn van tientallen genodigden.
Directeur Willeke de Groot heet alle aanwezigen welkom en nodigt hen uit om samen de opening van de tentoonstelling mee te maken. De Groot is pas enkele maanden directeur van het NHA. Dit is de eerste grote tentoonstelling die onder haar leiding tot stand is gekomen. “Bij het betreden van de zaal vanochtend was ik onder de indruk van de uitstraling van de enorme banieren”, vertelt De Groot tijdens haar welkomstwoord. Op de banieren is Willem van Oranje afgebeeld in verschillende kleuren.
Tekst gaat door onder de foto
De aanwezigen worden uitgenodigd om na de officiële opening de banieren te bekijken door verschillende gekleurde ruitjes. Daardoor verschijnt ‘de vader des vaderlands’ steeds in een andere gedaante. “Het is dan aan de kijker om te beoordelen of zij een held, een vijand, een staatsman, stamvader of religieus voorvechter in hem zien”, legt De Groot uit. De verschillende beelden van de Prins van Oranje zijn de rode draad in de tentoonstelling.
“Ik denk dat je er niet om heen kan, hij was een bezielende leider van de opstand”
Burgemeester Jos Wienen over Willem van Oranje
Het beeld dat van de held wordt geschetst, wordt afgewisseld met uitgesproken anti-Oranje periodes. “Verschillende groepen hebben ook verschillende beelden. Voor de protestanten is hij de staatsman, katholieken daarentegen hebben een ander beeld van de geschiedenis en vegen met de protestantse visie de vloer aan. Toch wordt het beeld steeds aangepast. Hollanders, Brabanders, Spanjaarden, protestanten of katholieken; elk heeft zijn eigen Oranje,” Zo omschrijft de gastspreker literair-historicus René van Stipriaan het imago van Willem van Oranje.
Tekst gaat door onder de foto
Burgemeester Wienen is behalve bestuurder ook theoloog en historicus. Hij gaat in op de gebeurtenissen die hebben geleid tot de ‘geboorte van Nederland’ en de rol die de gemeenten daarin speelden. In 1572 was de opstand tegen de Spanjaarden nog in volle gang, maar het proces tot vorming van Nederland was al begonnen, legt Wienen uit.
Bezielend leider
Ondanks de minder goede eigenschappen van Willem van Oranje en de minder positieve gebeurtenissen, overheerst de waardering voor zijn uitzonderlijke prestaties. “Ik denk dat je er niet om heen kan, hij was een bezielend leider van de opstand,” besluit de burgemeester. Daarna volgt de officiële opening van de tentoonstelling: door het wegtrekken van een doek onthult burgemeester Wienen een beeldje van Prins Willem van Oranje te paard en is de expositie officieel geopend.
De tentoonstelling is vanaf vandaag tot en met 15 oktober te zien in het Noord-Hollands Archief in de Janskerk in Haarlem.