De klimaatorganisatie Extinction Rebellion organiseerde vrijdag 25 november een stille tocht als protest tegen Black Friday. De deelnemers was gevraagd om zich in het zwart te kleden en een kaars mee te nemen. Met de Red Rebels aan kop van de rouwstoet begint en eindigt de stille tocht op de Grote Markt.
De zorgen die er zijn over de toekomst van de aarde worden nog eens benoemd door Caroline, de organisator van de rouwstoet. Zij legt uit dat deze Black Friday een echte zwarte dag is die symbool staat voor overconsumptie, uitbuiting van fabrieksarbeiders en uitputting van de aarde. De demonstranten staan opgesteld achter een doodskist waarin symbolisch de aarde ligt opgebaard. Caroline bedankt alle aanwezigen voor hun deelname en onderstreept het belang daarvan.
Verhalenverteller
Alle deelnemers worden uitgenodigd om de doodskist te volgen naar de Kloostertuin waar Casper Fioole het verhaal van Erysichton zal vertellen. Deze Griekse mythe gaat over een koning die door zijn leefstijl werd gestraft met onverzadigbare honger. Het loopt niet goed af met de koning. Op dit moment van bezinning inspireert de Utrechtse verhalenverteller de deelnemers om aan de stille tocht te beginnen.
Red Rebels
Op de Grote Markt voegt de pantomime street art groep Red Rebels zich bij de demonstratie. De Red Rebels brengen met hun optreden rust en compassie in de klimaatprotesten van Extinction Rebellion. Zij gaan aan kop van de stoet gevolgd door de doodskist en de demonstranten. Over de Grote Markt loopt de stoet naar de Grote Houtstraat, steken de Gedempte Oude Gracht over en vervolgen de tocht tot aan de Gierstraat. Door de Gierstraat en de Koningstraat bereikt de demonstratie weer de Grote Markt. Daar praten de deelnemers na over de tocht en de noodzaak om te waarschuwen en te protesteren tegen de uitputting van de aarde.
“Wij beseffen niet welke ellende we in stand houden door ons aankoopgedrag”
Caroline, organisator van de rouwtocht
Omdat zij wil bijdragen aan het stoppen van de klimaatcrisis besloot Caroline twee jaar geleden om actief te worden bij deze burgerbeweging. “Wij beseffen niet welke ellende we in stand houden door ons aankoopgedrag: uitputten van grondstoffen, voor spullen en kleding die gemaakt wordt door het uitbuiten van mensen in fabrieken. Die goedkope troep gaat stuk, en dus gaan we weer nieuw kopen. En zo houden we de ellende in stand” zegt Caroline.