Ondanks dat het Skaeve Huese-project in Velserbroek volledig mislukte, is de gemeente Haarlem overtuigd dat het project in Haarlem-Noord wél zal slagen. Best een stoere uitspraak, gezien het feit dat in onze gemeente twee keer zoveel huisjes zullen komen, in een buurt met veel bewoners. De gemeente is misschien optimistisch, VVD-raadslid Nienke Klazinga is minder overtuigd en heeft het college vragen gesteld om meer inzicht te krijgen in het voorgenomen plan.
Een Skaeve Huese is een kleine, eenvoudige en zelfstandige woning, bedoeld voor onaangepaste mensen die het in de samenleving niet redden. In een aantal gemeenten in Nederland zijn al projecten opgezet waarbij dit soort woningen in kleine aantallen zijn geplaatst, waaronder Rotterdam en Velserbroek.
“De burgemeester zegt dat we gaan leren van de ervaringen in Velserbroek. Maar wat ze dan precies anders gaan doen is mij uit de antwoorden niet helemaal duidelijk geworden”
Nienke Klazinga, gemeenteraadslid VVD Haarlem
In Velserbroek (gemeente Velsen) ging in november 2020 het project met drie woningen van start, maar de bewoners zorgden vanaf het prille begin al voor overlast. Twee van de drie ’asowoningen’ in Velserbroek zijn dichtgespijkerd, de zonnepanelen zijn gestolen en de onderkomens zijn verloederd. Twee bewoners kregen al vrij snel onderling ruzie, waarna de een dreigde de woning van de ander in brand te steken. Ook werd een hennepplantage ontmanteld.
De gebeurtenissen in Velserbroek zorgen voor twijfel en vragen binnen de Haarlemse gemeenteraad. Want wie garandeert dat het project in Haarlem wel zal slagen?
Luister hieronder het hele interview terug met Nienke Klazinga tijdens Haarlem Vandaag. Tekst gaat verder onder het fragment
Haarlem wil een voorbeeld nemen aan Rotterdam en zich niet laten afschrikken door Velserbroek. Klazinga vindt het wel prettig dat het project in Rotterdam goed gaat. Maar, zo stelt het raadslid, er zijn wel verschillen. “In Rotterdam zijn de huisjes gesitueerd bij het vliegveld op zevenhonderd meter afstand van woningen. In Haarlem is die afstand ongeveer de helft.” In Haarlem zullen in totaal zes woningen komen.
“Tussen de regels wordt gezegd dat ze ‘in eerste instantie volledige beveiliging en begeleiding gaan doen’. Daar lees ik ook in dat het de bedoeling is om het op een gegeven moment af te schalen”
Nienke Klazinga
Het project in Rotterdam is veel groter, daar wonen 15 mensen in een Skaeve Huese. De begeleiding vindt op eenzelfde manier plaats als de bedoeling is in Haarlem, maar de kosten worden verdeeld over een groter aantal bewoners. Maar er viel Klazinga nog iets op wat betreft de beveiliging. “Tussen de regels wordt gezegd dat ze ‘in eerste instantie volledige beveiliging en begeleiding gaan doen’. Daar lees ik ook in dat het de bedoeling is om het op een gegeven moment af te schalen.”
Permanent verblijven
Haarlem is van plan om in 2025 aan de Vergierdeweg, tegenover de begraafplaats, zes huisjes te bouwen. Deze komen te staan bij een boerderij naast het crematorium. Daar zal ook het kantoor van de beheerder komen. Van de toekomstige bewoners van de Skaeve Huese wordt niet verwacht dat zij ooit in staat zijn om in een gewone wijk te wonen. Zij zullen hier dus permanent blijven.
Uit het voorlopig veiligheidsplan wordt duidelijk dat er 24/7 begeleiding en toezicht zal zijn. Er komen huisregels en als er ongeregeldheden zijn, kunnen sancties worden opgelegd. Klazinga vraagt zich af of dat gaat werken. “De burgemeester zegt dat we gaan leren van de ervaringen in Velserbroek. Maar wat ze dan precies anders gaan doen, is mij uit de antwoorden niet helemaal duidelijk geworden”, vertelt ze.
“In de komende periode moeten naar aanleiding van de voorstellen van het college door de raad nog meerdere beslissingen genomen worden. Daar zullen we natuurlijk ook wel op gefocust zijn”
Nienke Klazinga
“Van de oppositie hoor je dat zij vindt dat het college te weinig rekening houdt met omwonenden. Dat is ook wat de omwonenden in Velserbroek zeiden”, zegt Klazinga. Of de impact op de directe omgeving wordt onderschat, weet Klazinga niet. Er worden groepen gecreëerd om input van de omwonenden te krijgen. “Maar uiteindelijk zeggen ze ‘ja we zien dat het in Rotterdam goed gaat, zo gaan wij het ook doen’. In de komende periode moeten naar aanleiding van de voorstellen van het college meer beslissingen door de raad genomen worden. Daar zullen we natuurlijk ook wel op gefocust zijn”, aldus het raadslid.
In gesprek met Velsen
De gemeenteraad wint zelf informatie in over het project en krijgt informatiebrieven en stukken. Naar aanleiding daarvan worden vragen gesteld aan het college en aan het ambtelijk apparaat. Er is ook de mogelijkheid om te praten met de gemeente Velsen over het Skaeve Huese-debacle in Velserbroek. Klazinga wil duidelijkheid hebben over wat er daar verkeerd is gegaan en wat Haarlem precies anders gaat doen.
De volgende stappen in het proces komen aan de orde in de commissie Samenleving. Er komen meerdere momenten waarop raadsleden hun invloed kunnen uitoefenen. En daar zal Klazinga namens de VVD dankbaar gebruik van maken. “Er moet eerst nog wel wat water door de Rijn voordat de woningen er komen”, zegt ze gedecideerd.