Dat De BoerBurgerBeweging van Caroline van der Plas het goed zou doen afgelopen verkiezingen was wel duidelijk, maar dat de partij in één klap zo groot zou worden was ook voor BBB wel een verrassing. De partij werd de grootste in alle provincies en krijgt 16 of misschien wel 17 zetels in de Eerste Kamer. Dit betekent voor Zandvoorter Arie Griffioen, de nummer elf op de lijst van BBB, dat ook hij straks een plek heeft in de Eerste Kamer. In het radioprogramma Haarlem Vandaag verklaart hij het succes van de partij.
Volgens Griffioen heeft de partij het succes deels te danken aan de onvrede onder veel mensen. “Die ontevredenheid zie je terug in hun stemgedrag.” Maar ook de discussies over stikstof en asielzoekers spelen volgens hem mee. Dat premier Rutte het rapport van de enquêtecommissie over Groningen pas over twee maanden wil bespreken valt ook niet goed. “Als dat in Zuid-Holland zou zijn geweest dan was het misschien al opgelost”, denkt Griffioen.
Luister hieronder het hele interview met Arie Griffioen. De tekst gaat door onder het fragment
Caroline van der Plas heeft volgens de nummer 11 natuurlijk veel goeds gedaan de afgelopen maanden. Hij gunt haar nu een stukje rust. Zij zal gewoon verder gaan in de Tweede Kamer. “Wij zijn natuurlijk in de provincies en de Eerste Kamer aan de beurt om het echt goed voor elkaar te krijgen”, daar is Griffioen van doordrongen.
“We hebben een heel goed bestuur en een hele solide organisatie. We hadden in december vorig jaar al de kandidatenlijst rond van alle provincies.”
Arie Griffioen, toekomstig Eerste Kamerlid BBB
Nu de partij in één klap zo groot is geworden, wordt de vergelijkingen met Forum voor Democratie in 2019 snel gemaakt. Forum stortte na de verkiezingen langzaam ineen, mede door de enorme groei. Volgens Griffioen gaat dit bij BBB niet gebeuren. “Nee, we hebben een heel goed bestuur en een hele solide organisatie. We hadden in december vorig jaar al de kandidatenlijst rond van alle provincies. Een maand later van alle waterschappen. We lopen al maanden mee bij de Provinciale Statenvergaderingen. We lopen mee met met de commissievergaderingen, we bespreken het na en evalueren dat. We zijn al bijna een half jaar met elkaar in overleg, de eerste tien op de lijst en we spreken elkaar elke week.”
Kandidatenlijst
In sommige provincies, zoals Drenthe, komt BBB met 17 zetels in de Provinciale Staten, terwijl er zo’n 23 kandidaten op de lijst stonden. Onderaan de lijst staan vaak lijstduwers, die niet met de intentie om daadwerkelijk verkozen te worden op de kieslijst staan. “Dat wordt dus een hele klus”, constateert Griffioen. “Maar in andere provincies, zoals Noord-Holland, zie ik dat niet gebeuren. Wij hebben 28 mensen op de lijst en er komen er misschien 11 of twaalf in. Maar voor Drenthe wordt dat een hele grote uitdaging. Daar zal het bestuur ook over moeten nadenken over hoe je dat goed organiseert.”
Ook voor de Eerste Kamer ziet de Zandvoorter geen problemen. “Kandidaat stellen doe je ook niet zomaar. Je moet heel goed weten waarom je dat doet.” Vorige week hadden de kandidaatkamerleden een eerste kennismaking. “Ik ben echt onder de indruk van de kwaliteit en kennis van die veel mensen toch hebben op die lijst. Het is niet zomaar even een lijstje, echt niet”, stelt hij vast.
Het werk
Het beoordelen van wetten is de voornaamste taak van de Eerste Kamer, een serieuze taak, zegt Griffioen. “Dan kan je niet anders dan goed beslagen ten ijs komen anders kun je het gewoon niet doen. Want het heeft gevolgen voor het land.”
“We gaan aan de slag en proberen het goed te doen”
Arie griffioen
Het is een grote verantwoordelijkheid die je zo serieus mogelijk moet gaan oppakken. Op landelijk niveau maar op alle lagen moeten we kritisch op elkaar zijn en elkaar scherp houden, stelt Griffioen. “Waar wij nu voor staan is om de komende vier jaar het heel goed te doen. Met heel dicht bij de uitgangspunten van ons partijprogramma en onze waarden en normen blijven. Dan kunnen we heel ver komen,” denkt hij. “We gaan aan de slag en proberen het goed te doen.”