Er komt extra toezicht tijdens de proef met de vrije sluitingstijden in de horeca die vanaf juni van start gaat. Handhavers gaan 26 nachten per jaar na 04:00 uur door om zowel op te letten als op te treden, maakte burgemeester Jos Wienen woensdagavond bekend. Gijs Brands, voorzitter van Koninklijke Horeca Haarlem en eigenaar Brasserie van Beinum, is positief over dit idee.
Het hebben van handhaving kan een groot deel van de overlast in de binnenstad voorkomen, stelt Brands. “Het overlast ontstaat als er geen toezicht is van mensen met gezag, mensen die boetes kunnen opleggen. Als die er niet zijn is er vrij spel in de nacht”, legt hij uit. “Overlast als wildplassen, schreeuwen, et cetera kan op die manier worden tegengegaan.”
Luister hieronder het hele gesprek terug. Het gesprek gaat door onder het fragment.
“Het is goed dat de ondernemers zelf kunnen bepalen wanneer ze opengaan en sluiten”, vindt Brands. “Als je zaak nog bomvol staat bij sluitingstijd biedt het de mogelijkheid voor een rustige uitloop. Maar ook om er nog wat extra omzet uit te halen en mensen nog een paar fijne uurtjes te bieden.”
Brands maakt zich geen zorgen over dat horecazaken 24 uur per dag opengaan. “Het gros heeft daar helemaal geen behoefte aan. Ik verwacht niet dat er ineens horecabedrijven tot acht uur in de ochtend door zullen gaan. Er zijn soms momenten dat je café wel nog vol staat en dan kan het alleen maar meewerken dat je niet verplicht bent om vier uur stipt te sluiten.”