Het is haar gelukt. Kinderarts Joanne Wieringa heeft 12 uur lang gelegen in een couveuse, die speciaal voor de gelegenheid was gebouwd voor een volwassene. De ludieke actie is in het leven geroepen om geld op te halen voor onderzoek naar en over te vroeg geboren baby’s, ook wel prematuren. Dat is goed gelukt: er is al meer dan 7 duizend euro opgehaald en doneren kan nog steeds. Het geld voor onderzoek is hard nodig, vertelt Wieringa. “In de jaren 80 dachten we nog dat prematuren niets voelden en werden ze geopereerd zonder pijn medicatie, inmiddels weten wij veel meer maar er is nog meer te ontdekken.”
Door onderzoek weten we nu dat het zogeheten buidelen met je baby belangrijk kan zijn. Buidelen is het zo bloot mogelijk knuffelen met je baby. Wieringa doet dan ook haar best om Buidelstoelen naar het Spaarne Gasthuis te krijgen. “In deze stoelen kunnen ouders met hun baby buidelen, het resultaat is minder depressieve klachten bij de ouders, een grotere overlevingskans voor baby’s en baby’s kunnen het ziekenhuis sneller verlaten.” De helft van het opgehaalde geld wordt gebruikt voor aanschaf van de speciale stoelen.
Op de telefoon van Wieringa telt een klok af naar het moment dat zij 12 uur in de couveuse heeft gezeten. Collega’s van haar zijn inmiddels naar de ontvangsthal toegekomen en tellen de laatste tien seconden af. Onder applaus komt de kinderarts vervolgens uit de couveuse. “Het is wel even een raar gevoel in mijn benen”, zegt Wieringa zodra ze weer op de grond staat.
Vol tevredenheid vertelt Wieringa dat er meer dan zesduizend euro is opgehaald. Daarbij komt nog het opgehaalde geld uit een glazen doneerbox die in het ziekenhuis stond. “De hele dag zijn er mensen langs gekomen en hebben verhalen over prematuren gedeeld. Het viel uiteindelijk best wel mee”, beschrijft Wieringa haar dag, toch weet ze niet of ze zich weer zolang zou laten opsluiten.
Desondanks heeft ze het een half uur langer volgehouden dan de geplande 11,5 uur in de grote couveuse. “Voor ouders en te vroeg geboren baby’s houdt het ook niet op na een dag, dus ik besloot wat langer te blijven zitten en een etmaal vol te maken.”
Bij een vergelijkbare actie in 2018 zat een kinderarts 10 uur lang in een couveuse. Jaren daarna probeerden andere kinderartsen het record te verbreken en ook geld op te halen voor onderzoek. Het oude record stond op elf uur en vijftien minuten. Dat is nu dus met zo’n drie kwartier verbroken door Wieringa.
Werken met vroeggeboortes
Zelf vindt kinderarts Wieringa het de vloek van het werken met prematuren. “Als je kinderen niet zou behandelen komen ze te overlijden, maar de behandeling gaat ook gepaard met momenten van stress en pijn.” Meer onderzoek hiernaar zou de behandeling kunnen verbeteren.
Niet alleen onderzoek naar de behandeling van baby’s is volgens Wieringa nodig. “Het heeft ook veel gevolgen voor de rest van het leven van de kinderen. Het is het moment dat de hersenen het hardst groeien, en dat gaat dan gepaard met behandelingen vol stress en met pijn.”
Voor haar actie spraken we al even met Joanne Wieringa. Luister het interview hieronder terug. Tekst gaat verder onder fragment.
Gemiddeld wordt zeven procent van de kinderen te vroeg geboren. “Dit gaat om kinderen die worden geboren vóór de 37ste week zwangerschap. Zeven procent betekent dat er in elke basisschoolklas wel twee of drie kinderen zitten die te vroeg zijn geboren.” Daarom gaat Wieringa binnenkort voorlichting geven aan leraren op basisscholen. “Kinderen hebben moeite met rekenen, concentratieproblemen, maar ook problemen van het hart, de bloedsomloop en de longen.”