Het is op het ogenblik misschien wel een van de meest polariserende situaties in de wereld, en ook in Nederland: de oorlog in Israël. Juist daarom is het extra belangrijk om met elkaar te blijven praten. Marianne Schuurmans, burgemeester van Haarlemmermeer, is in gesprek met zowel de joodse als de islamitische gemeenschap. “De impact van de oorlog is voelbaar binnen onze gemeente.”
“Een Palestijnse inwoner van Hoofddorp bijvoorbeeld, die enorm veel zorgen heeft over zijn familie die in Gaza woont. Het feit dat je op afstand moet hopen dat je hen kan bereiken en als dat even niet lukt dat je toch bang bent dat ze niet meer leven”, zegt Schuurmans. “Het feit dat er mensen zijn die daar directe familie hebben wonen, heeft al veel impact op inwoners.”
“Vanuit de joodse gemeenschap merk ik dat er angst naar bovenkomt, angstig om bij Chanoeka (het joodse feest van het licht, red.) zichtbaar de kaarsen aan te steken, in hoeverre wordt hen kwalijk genomen dat Israël deze acties uitoefent? Angst om uit te spreken dat je joods bent?”, vervolgt de burgemeester. “Ik merk dat met name de joodse inwoners erg bang zijn geworden dat dit repercussies heeft voor hen. Dat is extra reden om met iedereen te praten en te kijken hoe we iedereen toch weer naar elkaar toe te laten kijken.”
Luister hier het hele interview terug. Tekst gaat door onder het fragment
Daarnaast doet het conflict volgens Schuurmans ook iets met de verhoudingen binnen de gemeente. “Je ziet dat die discussie die plaatsvindt in Nederland, die komt de kamers binnen”, licht ze toe. “Je ziet bijvoorbeeld ook op scholen dat kinderen het best moeilijk vinden omdat wat ze thuis horen niet mee te nemen en op school dan discussie hebben, of erger nog, elkaar pesten en aanvallen. Dan is het van ontzettend groot belang om steeds te zeggen dat het een conflict daar is, en dat het niets te maken heeft met wie wij hier zijn en hoe we ons tot elkaar verhouden binnen de gemeente.”
“Stel je eens voor dat het niet goed gaat, dat mensen echt tegenover elkaar komen te staan? Ga ik dit in de hand weten te houden?”
Marianne Schuurmans, burgemeester Haarlemmermeer
Schuurmans geeft aan dat in de gesprekken uit de gesprekken voert met inwoners vooral naar voren komt dat ze niet willen dat de goede verhoudingen binnen de Haarlemmermeer door dit conflict eronder gaan lijden. “Eigenlijk spreekt iedereen uit: ‘laten we elkaar nou blijven vinden, en van elkaar begrijpen dat het pijn doet. En dat we er last van hebben, maar laat het nooit tussen ons in komen staan’.”
Spannend
Schuurmans geeft wel aan dat ze het spannend vond om de gesprekken aan te gaan. “Stel je eens voor dat het niet goed gaat, dat mensen echt tegenover elkaar komen te staan? Ga ik dit in de hand weten te houden?”, legt ze uit.
“Maar dit is niet gebeurd, mensen gingen juist naar elkaar luisteren, naar elkaar kijken en elkaar bevestiging geven”, concludeert Schuurmans hoorbaar opgelucht.