De moed zakt langzamerhand in de schoenen bij de vrijwilligers van stichting Ecoring. Sinds kort wordt de buurttuin in Schalkwijk geteisterd door vandalen. “Het voelt alsof ze wraak nemen”, zegt Raul Post van de stichting.
Volgens Post hangt een groep jongeren al langer rond op het terrein van Ecoring. “In het begin was het een kleine groep waar goed mee te praten viel, dat vonden wij niet zo erg.” Inmiddels zijn het er steeds meer en weten ze niet meer wie er op het terrein komt in de nacht.
“Er zijn wel eens vrijwilligers ‘s nachts hier gaan kijken, om vervolgens bedreigd te worden door agressieve jongeren op het terrein.” Nadat ze een keer in de ochtend resten van een kampvuur vonden in de dome, een koepelvormig gebouw waar ze planten groeien, was de maat vol. “We hebben een slot op de deur gezet en deze op slot gedaan.” Vlak daarna werd er voor het eerst iets gesloopt.
“Het is nu al voor de vierde keer raak. De hele dome is inmiddels onherstelbaar beschadigd, de kas zit vol scheuren, net zoals de tent die de vrijwilligers gebruiken om in te pauzeren. De spullen zijn met messen en vuur bewerkt”.
De totale schade schat Post op zo’n 14.500 euro. In de onderstaande video laat hij zien wat er allemaal is vernield in de buurttuin.
“Ik denk dat de daders onder invloed zijn als ze dit doen, en wanneer spullen al beschadigd zijn is de drempel kleiner om nog meer vernielingen aan te brengen.” Post baalt ervan omdat ze hierdoor in een vicieuze cirkel komen. “Geld om de beschadigde spullen te repareren hebben wij namelijk niet.”
Op dit moment is repareren ook niet de oplossing, zegt Post. “Dan wordt het gewoon weer gesloopt. Het moet moelijker worden om het terrein op te komen, en misschien moet er wel toezicht komen.” Post denkt hierbij aan een beheerdershuis op het terrein of een buurtwacht.
Het terrein wordt gedeeltelijke afgesloten met hekken. “De school hiernaast sluit alleen nooit de hekken, daardoor kan iedereen hier gewoon komen. Inmiddels heeft de directeur aangegeven dit nu wel te gaan doen.” Dat is een eerste stap, waar Post blij mee is. Toch hoopt hij dat ook de andere kant van het terrein beter wordt afgesloten. “Op dit moment zijn er ook nog twee bruggen naar het terrein toe die niet afgesloten kunnen worden. Lastig is dat deze niet aansluiten op stukken die wij huren.”
Ze hebben de hoofdhuurder van het terrein al eerder gevraagd om hekken op deze bruggen te plaatsen, maar zonder resultaat. Na de laatste vernielingen hebben ze via een brief opnieuw om maatregelen gevraagd. Hoofdhuurder Vrij Waterland was, ondanks verschillende pogingen, niet bereikbaar voor een reactie.