“Er is een tekort aan vrijwilligers in Haarlem, daarom moet stichtingen ook in andere doelgroepen zoeken”, vindt Anke Dorenbos van vrijwilligerscentrale BUUV. De bewoners van de COA-boot aan het Spaarne zijn volgens haar zo’n doelgroep. Tijdens NLdoet klusten de asielzoekers enthousiast mee, en voor Doornbos is dat een teken aan de wand.
“Het zijn vaak hele handige mensen die daar verblijven en vaak vervelen ze zicht toch, dus het is voor iedereen een win-win situatie.” Dit merkt Mirjam Louwen-van Bekkum ook tijdens NLdoet. Zij is oprichter van stichting ‘Nooit Voorbij’ waar ouders, broers en zussen die een kindje, broertje of zusje hebben verloren een warme plek vol liefde en steun vinden. “Ik ben echt ontzettend blij met de mannen, ze werken hard en leveren goed resultaat”, zegt Louwen-van Bekkum enthousiast.
Ondanks een taalbarrière gaat het klussen voorspoedig, zoals terug te zien in onderstaande reportage :
“Met handen en voeten valt heel wat uit te leggen. Ondanks dat wij niet dezelfde taal spreken, is het toch erg gezellig”, zegt Dorenbos. Ze legt uit dat de vrijwilligers van de COA-Boot ook buiten NLdoet stichtingen helpen. “Zo koken ze bij Stichting Turquoise en tuinieren ze bij de Kweektuin. Wij kijken bij iedereen wat diegene wil en kan.”
De organisaties waar de vluchtelingen van de COA-boot helpen zijn er blij mee, toch merkt Doornbos ook soms wat terughoudendheid. “Stichtingen zijn bang voor de taalbarrière of zien andere problemen.” Om de angst hiervoor te verminderen organiseert VWC-BUUV 16 april een kennisbijeenkomst.
Andere voordelen
De Haarlemse wethouder Diana van Loenen. die tijdens NLdoet ook meeklust, ziet naast de klusresultaten ook nog andere voordelen. “Mensen leren organisaties en de weg erna toe kennen, ze leren de taal en komen in aanraking met de Nederlandse cultuur. Je weet natuurlijk niet waar de mensen van de COA-boot later geplaatst worden, maar de kans is groot dat dat het in onze regio is.”
Volgens haar is de gemeente dan ook erg blij met de vrijwilligers.