Dat het verzorgen van de catering voor de mensen van bevrijdingspop een hele uitdaging is kan je je voorstellen. Tom Mulder is coördinator van de catering en hij vertelt ons er over, “bij het harde werken hoort natuurlijk ook echt goed eten.” We lopen langs de gril waar Marcel 240 zeebaarsfiles heeft gegrild. Vandaag zijn 1500 couverts geserveerd, gisteren 60. In de koelcel staan steeds verse groenten, fruit en verschillende soorten kaas klaar.
Vandaag stond ook weer de bevrijdingsburger op het menu. Zelfgemaakte burgers van grote stukken Argentijns vlees. Mulder vertelt dat er 400 gemaakt zijn elk van 180 gram. Ook was er de lunch voor 450 mensen met vers gemaakte tomatensoep met gegrilde paprika erin. 400 desserts met witte chocolademoes, aardbeien en frambozen vonden gretig aftrek. Het is niet alleen vlees en vis dat is geserveerd maar ook vigan en er wordt rekening gehouden met diverse allergenen. De kok heeft een uitgebreid assortiment lactosevrije en glutenvrije producten.
Maar een andere onmisbare bijdrage wordt geleverd in de spoelkeuken. De afwas gaat daar de hele dag door vandaag 950 borden, lepels en messen. “Op 5 mei heb ik 110 mensen rondlopen en die heb ik keihard nodig”, vertelt Mulder, “het is niet alleen de keuken maar ook de artiestencatering, het sponsordek, crewcatering en een stukje van de veiligheidsdiensten.” Op het sponsordek komen ongeveer 300 sponsoren bij elkaar, zij ondersteunen bevrijdingspop financieel vertelt Mulder.
Het team waar hij mee werkt bestaat uit gedreven en gemotiveerde medewerkers ongeacht leeftijd. Zijn jongste medewerker is een stagiaire van 13, een 82-jarige dame draait ook gewoon mee. “We krijgen veel complimenten dat vinden we belangrijk, wij zijn tevreden”, besluit Mulder.
De voorbereidingen voor bevrijdingspop beginnen al in december, dan komt het team van coördinatoren voor het eerst bij elkaar. Bekeken wordt wat er anders zal gaan en een eerste schatting van het aantal mensen dat nodig is. Als duidelijk is wat er moet gebeuren wordt een menu bedacht, en dan volgen nog de nodige vergaderingen voordat het zover is.