In aanloop naar 4 en 5 mei is afgelopen weekend de ‘Corridor van de Vrijheid’ geopend in winkelcentrum Schalkwijk. Op spandoeken, die in de gangen van het overdekte winkelcentrum hangen, zijn de namen en foto’s te zien van Haarlemmers die hetzij in de Tweede Wereldoorlog een prominente rol in het verzet hadden dan wel slachtoffer werden of overlevenden van deze oorlog.
Na een welkomstwoord van Jolande Beyer van de organisatie van Bevrijdingspop, opende burgemeester Wienen op zaterdag 23 april officieel de Corridor van de Vrijheid.
Tekst gaat door onder video
Harde wind
Herco Lim, bedenker en organisator van de Corridor van de Vrijheid, vertelde vervolgens op het podium dat deze keer de spandoeken veilig binnen hangen, nadat ze vorig jaar na een paar dagen moesten worden verwijderd uit de binnenstad vanwege de harde wind. Het is de derde keer dat de doeken te zien zijn in Haarlem.
De oorlog in mijn buurt
Vervolgens kwamen vijf kinderen van Haarlemse basisscholen als erfgoeddragers van verhalen van de eerste generatie aan hun verhaal vertellen op het podium. Zij hebben ieder iemand uit de eerste generatie over de oorlog geïnterviewd voor het project Oorlog in mijn buurt. Zij zullen ook spreken op 4 mei in de Haarlemmerhout tijdens de herdenking.
Liese, Feline, Ace, Wies en Ece vinden het belangrijk dat deze verhalen doorverteld worden aan de jongeren en volwassenen die de oorlog niet hebben meegemaakt. “Het is belangrijk om nooit te vergeten wat een strijd er door velen is geleverd in Haarlem tijdens de Tweede Wereldoorlog.”
Wies vertelde vervolgens het verhaal van Bert Janssen. Ze had het over het moment dat hij de straat van zijn huis inloopt na de oorlog en hij ziet dat de bomen weg zijn. Ze zijn omgehakt voor brandhout om de kachels te stoken in de hongerwinter.
Ook veel indruk maakte het verhaal van mevrouw Verheem, vertolkt door Ace over het moment van een razzia en dat haar moeder haar broer de opdracht gaf om tegen de Duitsers te zeggen dat er roodvonk heerste. Daarvoor waren ze doodsbang dus vetrokken de Duitsers snel.
Dagboeken van Netty
Daarna vertelde Mirjam Vrees over haar moeder Antoinette (Netty) Offers. Zij begon op zeventienjarige leeftijd als koerierster in het verzet. Zij was destijds werkzaam in een kantoor van Philips in Bloemendaal. Na een paar jaar wisselde zij van baan en begon als lokettist van de NS . Hierdoor kreeg zij een ‘ausweis’ waarmee ze buiten de ‘sperstunde’ mocht reizen en ook een verklaring dat haar fiets niet ingenomen mocht worden door de Duitsers.
Netty Offers heeft vijf dagboeken, talloze krantenknipsels en pamfletten nagelaten waarin zij uitvoerig en nauwkeurig alle informatie uit het verzet bijhield. Ze leerde steno en noteerde speeches en mededelingen van Radio Oranje in haar dagboek met de zwart gemarmerde kaft. Aan het overgaan van blauwe naar rode inkt is te zien dat de blauwe inkt schaars was. Ze gebruikt steeds kleinere letters om meer woorden op een bladzijde te kunnen schrijven omdat er moeilijk aan papier te komen was.
Haar laatste aantekening schrijft zij op 27 april 1945. Na de oorlog leert ze Herman Mulder kennen die in dezelfde partij , de BS, zit. Later trouwen zij in de kerk aan de Amsterdamstraat.
De dagboeken van Netty Offers zijn geschonken aan het Noord-Hollands Archief en worden daar tentoongesteld. De Corridor van de Vrijheid is samengesteld in samenwerking met het Noord-Hollands Archief.