Afgelopen maand is er een hoop ophef ontstaan over een ‘uitgelekte’ Michelinsterrenlijst. Op de lijst stonden verschillende restaurants die een ster zouden krijgen. Michelin betitelde dit zelf al als ‘fake news’. Menno Post, eigenaar van restaurant Olivijn, vertelt hierover in het radioprogramma Haarlem Vandaag.
“Je kunt hier geen grapjes over maken. Voor degene die op de lijst stonden en geen ster gekregen hebben was het echt heel erg zuur”, vertelt Post. “De wegen van Michelin zijn ondoorgrondelijk en je kan er vaak niks over vinden. Maar er heeft nu iemand die misschien op het lijstje staat een grap willen maken, wat naar buiten is gekomen.”
Luister hier het gesprek terug. Tekst gaat door onder het fragment
Olivijn heeft de Michelinster die zij al in bezit hadden, mogen houden. Het behouden van de ster is voor het restaurant heel belangrijk, vindt Post: “Het bordje van Michelin met de ster op de deur is zo’n aantrekkingskracht”, vertelt hij. “Mensen die langs lopen zeggen: oh kijk, een Michelinsterrestaurant. Je moet er gewoon heel hard voor werken en het is niet altijd vanzelfsprekend dat je hem ook krijgt.”
De nasleep van de coronapandemie is ook nog steeds te voelen voor het restaurant, legt Post uit. “Het restaurant is wel open, maar de administratieve afwikkeling begint nu pas. Dat is voor veel mensen nog helemaal niet duidelijk. Voor de horeca is misschien dit wel het spannendste moment. Het dicht zijn is niet leuk, maar de financiële afwikkeling is misschien nog wel minder leuk.”