De Haarlemse Brasserie Van Beinum, aan het Klokhuisplein, verkoopt sinds kort kerstbomen om zo ‘de sleur van het bezorgen te doorbreken’, vertelt bedrijfsleider Jillis Graaff aan Haarlem105. “We creëren een leuk kerstsfeertje; het is even iets anders. Geld is niet per se de insteek, maar het personeel moet het leuk hebben. En we kunnen op deze manier het contact met onze gasten onderhouden.”
De gemeente Haarlem besloot eerder om de verkoop van ‘seizoensproducten’ door horecazaken toe te staan, om daarmee de horecaondernemers te helpen hun omzetverlies te beperken. En dus verkoopt Van Beinum, naast drankjes ’to go’ en warme maaltijden, nu ook Nordmann-kerstbomen. De zaken gaan goed, zegt de bedrijfsleider. “Iedereen is heel enthousiast. De hele sfeer past bij de kerstmaand. Mensen vinden het erg leuk dat we iets anders doen. Er komen veel expats. En we bezorgen de bomen ook thuis. Ik denk dat we na dit weekend wel door onze kerstbomen heen zijn.”
“We moeten niet bij de pakken neerzitten”
Wat vindt Jillis Graaff ervan dat het kabinet de horeca op dit moment weinig perspectief biedt? “Het is jammer, maar het was te verwachten. We moeten niet bij de pakken neerzitten; met klagen schiet je niets op. We benaderen de situatie daarom positief en doen leuke dingen. En als we weer open mogen, gaan we er een goed jaar van maken.”