Na het binnenhalen van ‘De Smulpaap‘ tijdens Haarlem Culinair, heeft chef-kok Eddie Meijboom (26) internationale ambities. Met zijn eigen interpretatie van een klassiek Spaans tapas-gerecht, neemt hij deel aan de ‘S. Pellegrino Young Chef Academy Competition’ en gaat hij voor de felbegeerde titel ‘beste jonge chef-kok ter wereld’. Tijdens het radioprogramma Chez René op Haarlem105 vertelt Meijboom met gepaste trots hoe eervol het is een van de deelnemers te mogen zijn.
Uit duizenden inzendingen heeft Meijboom, die als chef-kok werkt in Restaurant Bodega in Haarlem, de zware selectieprocedure doorstaan en mag de Haarlemmer deelnemen in de regio-poule voor Noord-Europa. De jonge chef-kok zal zijn uiterste best moeten doen om de jury, die bestaat uit bekende topchefs te overtuigen dat zijn gerecht het beste is.
Bekijk hier het hele interview met Eddie Meijboom terug. Tekst gaat door onder de video.
De ‘S. Pellegrino Young Chef Academy Competition’ is een internationaal erkende wedstrijd waarbij jonge chef-koks over de hele wereld worden uitgedaagd om hun culinaire grenzen te verleggen. Elke chef bedenkt en ontwikkelt een zelf gecreëerd gerecht dat ze moeten insturen met een duidelijke toelichting waarom er voor bepaalde ingrediënten is gekozen. Hierbij mogen de kandidaten begeleiding krijgen van een door henzelf gekozen mentor. Meijboom vroeg goede vriend May, die ook een van de eigenaren is van de Haarlemse restaurants Bodega en FRIS en stemde meteen in.
‘Talent van de Toekomst’
Meijboom is pas 26 jaar oud en toch al chef-kok van Bodega, een culinair erkend restaurant. Een resultaat van keihard werken, want sinds zijn zestiende is hij al bezig met het opbouwen van een professioneel cv. “Toen ik op mijn zestiende begon kon ik helemaal niks. Bij Restaurant ML mocht ik twee jaar blijven en daar heb ik me heel snel kunnen ontwikkelen. Toen ik overstapte naar restaurant FRIS en daarna naar Cheval Blanc in Heemstede, ontpopte kooktalent echt en won ik de prijs ‘Talent van de Toekomst'”, vertelt de twintiger.
“Van mijn ouders moest ik ‘lekker doorleren’, maar ik wilde gewoon kok worden”
Eddie meijboom
Eten is altijd al een passie geweest van Meijboom, maar toen hij de kans kreeg om kok te worden, werd daar in eerste instantie een beetje op neergekeken door zijn ouders. “Van hen moest ik vooral ‘lekker doorleren’, maar ik wilde gewoon kok worden. Nu zit ik hier en heeft het uiteindelijk goed uitgepakt”, vertelt Meijboom. Een plus een is twee: “Ik was zestien, ik moest wat gaan doen met mijn leven en ik hield van lekker eten.”
Het gerecht waarmee Eddie Meijboom de concurrentie moet overtreffen, is zijn eigen variatie op het klassieke Spaanse tapas-gerecht ‘Gamba Ajillo’. “Ik ben samen met Rick May en Anja Lakeman (Lakeman is mede-eigenaar van restaurant Bodega, red.) naar Spanje geweest om te proberen het gerecht te verbeteren. We hebben toen alle elementen van het gerecht losgetrokken en onze eigen draai eraan gegeven” vertelt een trotse Meijboom.
Signature dish
Of het de jury omver zal blazen, is nog even afwachten. Op 24 en 25 oktober zal Meijboom het moeten opnemen tegen veertien andere professionele koks tijdens de Noord-Europese finale in Kopenhagen. Tijdens deze regionale finale zullen de kandidaten hun ‘signature dish’ moeten prepareren en presenteren tegenover een zeer ervaren jury, waaronder Nederlandse top-chef Jacob Jan Boerma. De maker van het beste gerecht zal doorgaan naar de wereldwijde finale in 2023.