Het algemene veiligheidsgevoel van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) in Kennemerland lijkt redelijk stabiel.
Toch had een kwart van de LHBT-respondenten het afgelopen jaar persoonlijk te maken met discriminatie in de eigen wijk of vervelende incidenten op het werk op grond van haar of zijn seksuele gerichtheid. Dit blijkt uit het rapport ‘Homovijandigheid komt meer voor dan je denkt’ van Bureau Discriminatiezaken Kennemerland waarin de onderzoeksuitkomsten van het digitale onderzoekspanel Pink Panel worden beschreven.
Zo’n 80 procent voelt zich veilig tot zeer veilig in zijn of haar eigen woonwijk. Ongeveer 12 procent voelt zich niet zo veilig en 4 voelt zich onveilig tot zeer onveilig om voor zijn of haar seksuele gerichtheid uit te komen. De respondenten van het Pink Panel hadden het afgelopen jaar te maken met 28 vervelende tot bedreigende incidenten in de eigen wijk. Het ging om beledigende opmerkingen, pesten, vernielingen en bedreigingen of geweld. Een groot deel hiervan is niet gemeld bij de politie of Bureau Discriminatiezaken.
In het afgelopen jaar hadden 13 van de 64 werkende respondenten te maken met vervelende grappen of opmerkingen op het werk over haar of zijn seksuele gerichtheid. Daar bovenop kwamen nog vijf gevallen van discriminatie. Dit waren deels dezelfde personen. Het ging hierbij om discriminerende opmerkingen van collega’s, het benadelen, negeren of buitensluiten door meerdere collega’s
en ongelijke behandeling door een leidinggevende.
Er is de laatste twee jaar sprake van een opvallende toename van het aantal klachten op grond van (homo)seksuele gerichtheid, ook relatief, zeker als gekeken wordt naar de afgelopen tien jaar. In 2013 kwamen er bij Bureau Discriminatiezaken Kennemerland 21 klachten binnen over homovijandigheid, tegenover 29 klachten in 2012, terwijl in voorgaande jaren het gemiddelde rond de tien klachten per jaar lag. Het is onduidelijk of de discriminatie is toegenomen, feit is dat meer zaken worden gemeld.
Het Pink Panel is een digitaal onderzoekspanel dat bestaat uit lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT´s) in Kennemerland. Het onderzoek wordt sinds 2008 jaarlijks in het voorjaar uitgevoerd door Bureau Discriminatiezaken. Het rapport is te downloaden van de website www.bdkennemerland.nl.