Zonder één gram buskruit op zak en tijdens het vuurwerkverbod, loopt Arne Koefoed als een wandelende vuurwerkwinkel door Haarlemse straten. Met een groep creatievelingen bedacht hij ‘feelgood vuurwerk’: virtuele vuurpijlen en digitale knalpotten.
Van vuurwerkpakket ‘knaldrang’ met dansende gabbers die een raket de lucht in schieten tot ‘Satans fart’, een naam die weinig aan de verbeelding overlaat. Zes van dit soort virtuele vuurwerkpakketten heeft Koefoed met een team van ongeveer twintig man ontworpen.
“Je koopt zo’n vuurwerkpakket door de QR-code te scannen. Je ontvangt dan het vuurwerk op je telefoon en je kan het vanavond afsteken.”
Op het scherm van je smartphone, in de cameramodus, zie je het vuurwerk dan knallen. “Het lijkt op virtual reality, maar bij VR moet je een bril op”, legt Koefoed uit. “Hier, bij augmented reality zoals dit heet, zie je het verschijnen op het scherm van je smartphone.”
Tekst gaat door onder de foto.
Iedereen die de afgelopen drie weken aan het project heeft meegewerkt, deed dit belangeloos: de opbrengst gaat namelijk volledig naar Sheltersuit , een goed doel dat voor daklozen speciale jassen ontwikkelt waar je ook een slaapzak aan kunt risten.
Voor het goede doel
“Ik heb momenteel ook zo’n jas aan”, vervolgt Koefoed. “Aan de jas, die van oude slaapzakken is gemaakt, kan ook een slaapzak worden geritst. Je kan hier goed in overleven als je geen dak boven je hoofd hebt. Het zijn echt daklozen-outfits zodat zij er wat warmer bijzitten”.
Het kost ongeveer 300 euro om zo’n jas te ontwikkelen. Daarvoor moeten er dus best wat knalpotten verkocht worden. En de grote vraag is: kan dit virtuele vuurwerk concurreren met het echte knalwerk?
Mooi om als vader en zoon vuurwerk te kopen in Duitsland
Christiaan van Loenen
Vuurwerkliefhebber Christiaan van Loenen zou dit jaar eigenlijk met zijn zoontje naar Duitsland rijden om vuurwerk te kopen. “Dat is eigenlijk een soort traditie geworden”, vertelt hij. “Daar heb je meer vuurwerk voor minder geld en het is mooi om dat als vader en zoon te doen.”
Christiaan mist bij het virtuele vuurwerk dan ook een beetje de sensatie van het echte spul. “Je wil toch die kruitdampen ruiken en de knallen voelen, dat ontbreekt toch een beetje op zo’n schermpje.”
Lekker binnen blijven
Haarlemmer Michael Dreessen ziet er wel een voordeel van in. “Als je geen zin hebt om op een koude oudjaarsavond met de kinderen naar buiten te gaan, dan kan je toch de kinderen binnen laten genieten van dit virtuele vuurwerk.”
Van Loenen die vanavond met zijn zoontje flink wat categorie 1 vuurwerk gaat afsteken, heeft nog wel een tip voor Koefoed: “Als ze het doorontwikkelen, ook met VR-bril dan zou ik het misschien wel kopen. Dan zit je er namelijk helemaal in.”
Alles kan virtueel vuurwerk worden
Koefoed erkent dat de geur van brandend buskruit ontbreekt. “Maar ik denk dat we het goedmaken met de vette animaties. En als je al ziet wat we in drie weken hebben ontwikkelend… dat is behoorlijk wat. Kijk, eigenlijk kun je echt alles tot virtueel vuurwerk maken. Dus dat belooft wat voor volgende jaren.”