Jarenlang groeiden klanten van Bakkerij ‘Den gevulde broodmand’ dat tegenwoordig ‘Broodmand Haarlem’ heet op met de dochter van de eigenaren, Bibi Telleman. Haar ouders hadden hun bakkerij vol gehangen met babyfoto’s en Bibi zelf was als klein meisje al vaak in en om de bakkerij te vinden. Toen Bibi negen jaar geleden de kans kreeg om de zaak over te nemen, besloot ze om het niet te doen. Haar ouders besloten daarop om de zaak te verkopen aan een medewerker, de foto’s van Bibi namen de ouders mee naar huis. Nu, negen jaar later, kruipt het bakkersbloed toch waar het niet gaan kan en neemt Bibi de zaak alsnog over.
Op haar 17de begon moeder Marjon Telleman met werken in de bakkerij op de Kleine Houtstraat 66, niet wetende dat de rest van haar leven om de bakkerij zou draaien. Een aantal jaar later neemt ze samen met haar man de bakkerij over en beginnen naast de bakkerij ook een lunchroom. Toen het negen jaar geleden tijd was om het stokje door te geven aan dochter Bibi, was het even slikken toen zij er geen oren naar had. “Ik was net klaar met school en had er op dat moment echt geen zin in”, zegt Bibi.
Ze heeft altijd mooie herinneringen gehad aan de bakkerij. “Mijn eerste stapjes deed ik in de bakkerij en toen ik zeven jaar oud was, kreeg ik mijn eigen opstapje achter de toonbank en verkocht ik stokbroden”, vertelt Bibi.
De werknemer die de zaak overneem, besloot onlangs te stoppen en om de zaak te verkopen. “Ik dacht, dit is mijn kans. Mijn leven is nu stabiel en dus ben ik er vol voor gegaan”, zegt Bibi. Haar moeder is trots, en nu ook weer regelmatig in de zaak te vinden. “Het is zo toch weer een beetje als vroeger”, vertelt ze trots.
Boeren-croissant
De zaak staat bekend om de boerencroissant, bedacht door Marjon: een kaascroissant met een ei erin en spek erbovenop en wordt nog steeds veel verkocht. ”Ik word ook gebeld of ik crompouce verkoop”, lacht Bibi, die ze inderdaad verkoopt, omdat de crompouce – een mix tussen een croissant en tompouce door TikTok enorm populair is geworden.
Croissanttrend
“Ik heb er ook nog over gedacht om een moorkop-croissant te maken, maar iemand anders was mij al voor”, zegt Bibi. Ze doelt daarmee op een oliebollenkraam op het Beatrixplein in Haarlem-Oost waar ze croissants verkopen met chocolade bovenop en luchtige slagroom erin. Bedenker en eigenaar Patty Keizer verkoopt naast oliebollen ook allerlei andere lekkernijen waaronder de crompouce en de ‘moorsant’, zoals ze haar zelfbedachte creatie heeft genoemd.
Bibi vindt de trend van het experimenteren met brood en gebak ‘wel geinig’. “Ik hou wel van experimenteren, zo komen alle bakkers weer met nieuwe dingen”, zegt Bibi. “Een chipolata croissant lijkt mij ook wel leuk om uit te proberen, ik weet niet of het lekker is maar als ik tijd heb ga ik ermee aan de slag.”