Het heropenen van horecabedrijven in de coronacrisis kan beter met een fasering met leeftijdscategorieën dan met een strikte toepassing van de 1,5 meter eis. Dat stelt de voorzitter van de Haarlemse afdeling van Horeca Nederland, Hildo Makkes van der Deijl. Volgens Makkes van der Deijl blijkt inmiddels dat het coronavirus in bepaalde leeftijdscategorieën grotere risico’s oplevert dan in andere leeftijdscategorieën, daarom ligt het meer voor de hand dat daar de sleutel ligt.
In Amsterdamse is er een idee ontstaan bij horecaondernemers om veel meer pleinen in de stad open te stellen voor terrassen, maar volgens de Makkes van der Deijl is dat voor Haarlem geen oplossing. Hij ziet de Grote Markt van de middel-eeuwse stad niet ineens helemaal vol staan met terrassen. Naast het bezwaar van veiligheid vindt hij dat het principe van ‘gelijke monnikken, gelijke kappen’ moet gelden. Het mag niet zo zijn dat slechts enkele horecabedrijven van een plotselinge, fikse uitbreiding van de terrascapaciteit in een stad profiteren en anderen het nakijken hebben, stelt hij. Makkes van der Deijl is voorzitter van de Haarlemse afdeling van de brancheorganisatie, met 250 aangesloten horecabedrijven in de stad.
Hij voorspelt dat kwijtschelding van gemeentelijke belastingen voor horecabedrijven bijdraagt aan het overleven van de crisis. De Gemeente Haarlem heeft tot nu toe alleen uitstel van betaling van deze lokale lasten toegezegd, maar geen kwijtschelding, bijvoorbeeld voor de periode van verplichte sluiting. De Haarlemse horeca heeft al direct na de sluiting voor deze tijdelijke kwijtschelding gepleit.
Wessel van Opstal sprak met Hildo Makkes van der Deijl. Luister het hele gesprek terug bovenaan deze pagina.