Van Bunker naar bunker

Haarlem105 start deze zondag met een nieuwe serie over het verleden van Zandvoort tijdens de Tweede Wereldoorlog. Voornamelijk die van de vele bunkers, maar ook de verhalen eromheen. “Bijvoorbeeld waarom was de NSB zo groot in Zandvoort en stonden er zoveel bunkers in Zandvoort? Het waren er 820 in totaal”, vertelt programmamaker Dennis Kroskinski.

Het idee voor dit nieuwe programma ontstond tijdens een gesprek op de redactie van de omroep. “We kwamen erachter dat er zo ontzettend veel bunkers waren in Zandvoort. En er opende een expositie in het Zandvoorts Museum, dus dachten wij: ‘hier moeten we iets mee!’”

Kroskinski heeft zelf al langer een grote interesse in de oorlogsgeschiedenis van Nederland. Toch heeft hij ook nieuwe verhalen ontdekt. “Dat is het verhaal van de Halifax, een Engels vliegtuig dat boven Zandvoort is neergeschoten. Die wilde munitie en andere voorraad brengen voor het verzet in Ter Aar, maar het vliegtuig heeft slechts de kustlijn gehaald. Het vliegtuig is beschoten en neergestort in de Amsterdamse Waterleidingduinen. We hebben voor de serie onder meer het monument bezocht daar.”

Knipoog

De naam van het programma is een knipoog naar het televisieprogramma ‘Van Bavo naar Bavo’, waarin programmamaker Quirijn de Lang samen met Timen Lalkens de geschiedenis en verborgen plekjes in de Grote- of St. Bavokerk en de St. Bavo Kathedraal laat zien.

Elke zondagavond is er een nieuwe aflevering van ‘Van bunker naar bunker’ te zien op Haarlem105 tv en op deze pagina.


MEER NIEUWSArtikelen

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist