Chef-kok Menno Post heeft sterrenrestaurant Olivijn in Haarlem verkocht om een faillissement tegen te gaan. Hij maakte deze ‘zakelijke keus’ naar eigen zeggen zodat zijn leveranciers niet gedupeerd zouden worden als hij open zou blijven en failliet zou gaan.
“Triest en spijtig is het zeker”, zegt hij. “Maar liever dit dan failliet gaan en dat mijn leveranciers de dupe worden. Daar heb ik nu geen last van, niemand wacht op geld dus dat heb ik goed kunnen afronden. Wel heb ik nog een hoge schuld door corona, die hoop ik nog af te lossen.”
Na corona werd het voor Post steeds lastiger om het restaurant overeind te houden. “Alles is duurder geworden. En dan ga je nadenken of het op lange termijn nog rendabel is. In het pand waar ik zat, was dat niet het geval. Toen ik destijds met een makelaar in contact kwam, is het balletje gaan rollen.”
‘Nu pas is het rond’
In december 2022 tekende hij de koopovereenkomst. De sterrenchef wachtte daarna bijna twee jaar op de overdracht van het restaurant. “Het duurde een tijd voordat de juiste vergunningen waren verstrekt, daarom moest ik personeel laten gaan en zijn we begin dit jaar dicht gegaan. Ik zei dat we gingen verbouwen, maar wist natuurlijk al een tijd dat het verkocht zou worden. Nu pas is dat helemaal rond.”
Volgens Post was dit de juiste beslissing in plaats van wachten tot hij misschien failliet zou gaan. “Dan had ik de prijzen van het menu zo hoog moeten maken dat ik ook niet weet of gasten dat er nog voor betalen. Doordeweeks is het dan lastiger om het restaurant vol te krijgen, dat was sowieso al lastig. Daarom besloot ik toen om het in de stille verkoop te zetten.”
“Misschien is het wel tijd om vakkennis over te dragen”
Menno Post, chef-kok
De eigenaren van Frenchie hebben het pand gekocht, die willen er volgens Post een hotel en restaurant van maken. “En wat ik ga doen, daar ga ik nu eens rustig over nadenken. Als ik nog iets zou beginnen dan zou het een klein restaurant zijn. Zonder personeel, in het midden koken met een aantal tafels eromheen. Zonder arrangementen maar wel op het allerhoogste niveau met de mooiste producten.” Voorlopig gaat hij als ZZP’er aan de slag en geeft hij les op het vakcollege in Oostzaan. “Dat vind ik ook erg leuk, en misschien is het wel tijd om mijn vakkennis over te dragen.”