Het Spaarne Gasthuis heeft de ambitie uit te groeien tot het duurzaamste ziekenhuis van Nederland. Mooi en natuurlijk ook erg belangrijk. Maar hoe doe je zoiets? Een van de oplossingen is duurzamere kleding, en dat is gelukt nu de OK-kleding wordt gemaakt van recyclede pertflessen. Weer een stap verder naar een duurzamer ziekenhuis, zegt Anne-Louise Stroomer, duurzaamheidsadviseur van het ziekenhuis tijdens Haarlem Vandaag.
Dat men duurzaamheid in het Spaarne Gasthuis belangrijk vindt, zie je aan de green teams op de afdelingen. Deze zorgprofessionals zetten zich in voor het zorgproces en voor verduurzaming van hun afdeling. “Na het ondertekenen van de Green Deal is verduurzaming in een versnelling gekomen”, vertelt Stroomer. “We hebben ons gecommitteerd aan een aantal thema’s, zoals circulariteit waarbij producten worden hergebruikt. Maar ook CO2-reductie en maatregelen om zo min mogelijk medicijnresten in het afvalwater te lozen”, legt ze uit, en voegt dan toe: “Maar ook hoe je minder wegwerpproducten kunt gebruiken’.
Luister hieronder het gesprek terug. Tekst gaat verder onder het fragment
Sinds kort is er de Green Deal Zorgzaam 4.0, deze is niet alleen voor ziekenhuizen maar ook voor andere instellingen en zorgverzekeraars. Het Spaarne Gasthuis zal dit vermoedelijk ook gaan ondertekenen, vermoedt Stroomer. “Het is een commitment waarin wordt afgesproken ‘in de sector gaan we er voor, we gaan de zorg verduurzamen’. De CO2-voetafdruk van de zorg heeft een aandeel van zeven procent van de totale CO2 emissie in Nederland”, legt de duurzaamheidsadviseur uit. ‘Dat is toch een behoorlijk aandeel en dat moet anders.”
“Het is mooie functionele kleding en ook nog duurzaam”
Anne-Louise Stroomer, duurzaamheidsadviseur Spaarne Gasthuis
Een mooi voorbeeld van hergebruik van materialen is de operatiekleding. Deze is niet meer gemaakt van nieuwe grondstoffen maar van het polyester uit frisdrankflessen. Aan operatiekleding worden hoge eisen gesteld in het kader van detectie preventie. De katoenen witte uniformen uit het ziekenhuis zijn daarvoor niet geschikt. Polyester is een glad materiaal en heel geschikt. “Wat het uniek maakt, is dat collega’s samen hebben gewerkt met de wasserij bij het ontwerp”, zegt Stroomer trots. “Het is mooie, functionele kleding en ook nog duurzaam.”
“We verwachten dit jaar een afvalreductie te bereiken van tien procent”
Anne-Louise
Maar er zijn meer initiatieven, vertelt Stroomer. Zo zet de commissie Tweede Kansen zich in voor hergebruik van apparatuur en meubilair. Veel duurzaamheidswinst heeft te maken met het verminderen van medicijnverspilling. Met de wasserij wordt gewerkt aan een project voor wasbare dekens op de OK in plaats van weggooi dekens. Versleten dienstkleding wordt hergebruikt als grondstof voor nieuwe kleding. “We verwachten dit jaar een afvalreductie te bereiken van tien procent”, stelt Stroomer. “Echt een supermooi resultaat als je bedenkt dat we dit jaar meer operaties en meer behandelingen hebben gehad dan vorig jaar.”
Recycling
Volgens Stroomer is ook het het duurzaam inkopen belangrijk. “Dus niet alleen aan de achterkant kijken hoe je afval kunt scheiden en laten recyclen”, stelt ze, en wijst er op dat je juist aan de voorkant veel impact ksn hebben door te kijken naar welke producten er überhaupt het ziekenhuis inkomen.”
Duurzaamheid wordt binnen het ziekenhuis ook verankerd in onderwijstrajecten. Deze week is de eerste co-assistent duurzaamheid begonnen. Het Spaarne Gasthuis is het eerste ziekenhuis dat zo’n keuze co-schap duurzaamheid aanbiedt. De co-assistent werkt vier weken aan een duurzaamheidsproject op een zorgafdeling.
“We gaan voor goud”
Anne-Louise Stroomer
Ook het komende jaar gaat het Spaarne Gasthuis door op de ingeslagen weg van het verduurzamen en verkleinen van de CO2-voetafdruk. De ambitie voor 2023 is het behalen van ‘niveau goud’ in de Milieuthermometer Zorg. “We gaan voor goud”, zegt Stroomer gedecideerd. Als het aan haar ligt staat het duurzaamste ziekenhuis van Nederland in Haarlem.