Landelijk is er een enorme toename in het aantal aanmeldingen bij de studentenverenigingen en dat merken de Haarlemse studentenverenigingen ook. Dante de Jong, woordvoerder van het Onafhankelijk Heeren Dispuut Carpe Noctem verwachtte niet dat er iets zou binnen komen. “We mochten geen borrels organiseren en er was geen introductie week. Maar blijkbaar zijn er heel veel studenten die op zoek zijn naar iets leuks.”
Sociaal gemis
Roeivereniging Amphitrite heeft 35 leden en jaarlijks komen daar ongeveer zes tot acht leden bij. Maar nu zitten ze al over de vijftien aanmeldingen. Ottojan Splinter, voorzitter van de vereniging begrijpt het wel: “Je bent het sociale aspect van je studie en uitgaan kwijt. En mensen willen toch andere mensen leren kennen. En dit is dan ook een manier.”
Dit jaar heeft het Onafhankelijk Heeren Dispuut vijftien aanmeldingen. Het dispuut bestaat sinds 1998 en heeft ongeveer 100 leden. Per jaar ontvangen ze rond de twintig aanmeldingen. Het verschil komt doordat er dit jaar geen introweek van de Hogeschool Inholland is. De Jong: “Daar halen we normaalgesproken onze leden uit. Face-to-face drink je een biertje. Nu moeten studenten via hun eigen schermpje contact opnemen. Het is voor het eerst dat we aanvragen via de website, Facebook Messenger en Instagram krijgen en dat is anders dan andere jaren.“
Broedplek?
De verenigingen organiseren borrels en activiteiten om de aspirantleden kennis te laten maken met de huidige leden. De roeivereniging organiseert daarvoor de openroeidagen en een grote bbq. Dit jaar konden alleen de openroeidagen doorgaan. Splinter: “Gelukkig mochten de sportactiviteiten wel gewoon doorgaan.” Maar het pullenfeest, het feest waar de student voor tien euro onbeperkt bier drinkt, kon niet plaatsvinden. “Van de Gemeente Haarlem mochten we vanaf 22:00 uur geen alcohol meer schenken. Jammer, maar begrijpelijk.”
Het Onafhankelijk Heeren Dispuut promoot zichzelf vooral tijdens de introductieweek van de Hogeschool Inholland, maar dit jaar is dat niet mogelijk. De Jong noemt de introweek de broedplek voor studentengezelschappen. De Jong: “Normaalgesproken zijn we daar zichtbaar en nu niet. Maar vanavond gaan we bijvoorbeeld bowlen met een groep jongens bij de Bison Bowling. We hebben drie banen voor ongeveer vijftien personen. Dus we organiseren wel activiteiten, maar dan corona-proof, volledig volgens de richtlijnen van het RIVM.”
Landelijke toename
Het Dispuut was vanwege de coronacrisis en de richtlijnen die daarbij horen beperkt in hun promotie, maar toch ontvangen ze wel aanmeldingen. Ook de roeivereniging moest creatief zijn en probeerde door ouderwetse promotieactiviteiten, zoals flyeren, toch zichtbaar te zijn.
In andere Nederlandse steden zagen ze een enorme toename in het aantal inschrijvingen. Zo berichtte de landelijke krant Trouw dat het Rotterdamse Studenten Corps (R.S.C.) veel meer aanmeldingen ontving dan de 400 geïnteresseerden die het corps jaarlijks heeft. De Utrechtse studentenvereniging Veritas had vier dagen voor de inschrijving uitgetrokken, maar binnen een halfuur zaten ze al vol. Bij het St. Olof uit Tilburg hadden ze anderhalf keer zoveel aanmeldingen als normaal.
Wie blijft?
Van de vijftien aanmeldingen die het Onafhankelijk Heeren Dispuut binnenkreeg, blijven er ongeveer vijf over die ook daadwerkelijk tot het Dispuut aantreden. De roeivereniging groeit van 35 naar 50 leden. Maar hoeveel er daadwerkelijk overblijven dat zal een ontgroening uitwijzen. Daarover wil de Jonge van het Dispuut geen informatie over kwijt. Splinter van de roeivereniging wil er wel iets over zeggen. “Het duurt twee dagen en daarbij kunnen de aspirant-leden zich voorbereiden op een dropping waarbij bij terugkomst het bier op is. En de glazen bier die er nog wel zijn, zijn aangelengd met water. Dat is niet te drinken, maar dat is ook de bedoeling. Maar wat wij doen is niet te vergelijken met bijvoorbeeld de Vindicat praktijken.”
Haarlemse studenten hebben nog tot eind september om zich aan te melden.
Bron: Trouw