Het begon in 1972: ouders van kinderen met een verstandelijke beperking besloten een een vrijdagavonddisco en een zaterdagsoos in Haarlem samen te voegen met een kinderclub in Heemstede. Dat werd stichting De Baan. Nu, 50 jaar later, bestaat de stichting nog steeds en gaan er wekelijks 500 mensen uit de regio Haarlem naar activiteiten als yoga, bowlen en de vrijdagavonddisco.
“Het is een heel gezellige club, iedereen kan hier zichzelf zijn”, zo vertelt Joep Kerkhoff (40) die zelf al 20 jaar de disco op vrijdagavond bezoekt. Hij kwam zelf ooit bij De Baan terecht door het voetbalteam waar hij in speelde. Zijn teamgenoten vroegen hem mee naar de vrijdagavonddisco en dat wilde hij wel een keertje meemaken. “Ik wilde zien of het wat voor me was en ik vond het gelijk heel leuk. Ik voel me daar op mijn gemak.”
Volgens Joep is het heel belangrijk dat stichting De Baan bestaat, niet alleen voor hem. “Als ik anderen na de vakantieperiode vraag wat ze hebben gedaan, dan vertellen ze vaak dat ze thuis zijn gebleven. Ik ga altijd nog naar de kroeg in hartje Haarlem, maar zij niet. De disco is een belangrijke plek voor mensen die misschien niet zo snel zijn.”
200 vrijwilligers
Aan vrijwilligers is sowieso eigenlijk geen gebrek, volgens Jony Meekel, directeur van stichting De Baan. “We hebben zo’n 200 vrijwilligers die de activiteiten begeleiden en eigenlijk gaat dat altijd wel goed. Bij sommige sportactiviteiten zijn er wel wat oudere vrijwilligers die vanwege hun leeftijd willen stoppen, maar niet omdat ze het niet meer willen doen. Maar we zien natuurlijk graag nieuwe vrijwilligers zich aanmelden.”
De stichting heeft haar naam te danken aan de locatie waar het eerste clubhuis werd gebouwd. Achter op het terrein van gezinsvervangende tehuizen aan ‘De Baan’ werd een gebouwtje neergezet, wat het eerste clubhuis werd. Omdat dit aan De Baan lag, werd het stichting De Baan. “Het heeft niets met werk te maken. We zijn juist bezig met vrijetijdsbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking. En we doen heel veel verschillende dingen. We hebben theaterles, schaatsen, paardrijden en ook weekjes weg in huisjes met groepjes.”
Volgens Meekel hebben veel sportclubs wel een G-team [team voor mensen met verstandelijke of lichamelijke beperking, red.], maar is er daarnaast niet zoveel voor mensen met een beperking. En juist daarvoor bestaat stichting De Baan. “Veel mensen hebben naast hun werk of dagbesteding een klein sociaal netwerk. Dus daarom is het heel fijn dat ze ook nog wat leuks daarnaast kunnen doen, net als ieder ander. Eigenlijk staan ontmoeting en verbinding centraal hier.”
Onderdeel van de stichting is ook project de Droomwolk, waarbij dromen van mensen met een beperking in vervulling gaan. Zo mocht Claudy een aantal jaar geleden zwemmen als een zeemeermin en maakte NH Nieuws een korte reportage van dit heugelijke moment.
In het kader van het 50-jarige bestaan zijn er deze week extra feestelijke activiteiten georganiseerd. “Als het aan ons ligt, dan plakken we er nog 50 jaar aan vast. Het is echt een familiegevoel wat we hier samen hebben”, aldus Meekel.
En daar kan Joep zich ook wel in vinden. “Iedereen wordt geaccepteerd, dus kom ook op vrijdagavond als het je leuk lijkt.”