In 2023 is er in Haarlem 813 keer aangifte gedaan voor wegrijden na een ongeluk. Noord-Holland is na Zuid-Holland de provincie met de meeste wegrijders. Dat blijkt uit een onderzoek van Independer.nl op basis van politiecijfers en data van het Waarborgfonds.
Op landelijk niveau is een daling te zien in het aantal wegrijders en dat geldt ook voor Haarlem: in 2022 betrof het nog 841 aangiftes. Binnen de provincie is Haarlem een van de vijf gemeentes met het hoogste aantal aangiftes tegen wegrijders. “Over het algemeen doen mensen bij ons melding omdat ze schade hebben aan hun auto. Blijkbaar veroorzaakt door iemand die is doorgereden. Denk daarbij aan krassen, deuken en een kapotte spiegel “, laat de woordvoerder van de politie Noord-Holland weten.
Strafbaar
Wegrijden na een ongeval is strafbaar. “Het gaat om incidenten zoals botsen tegen een geparkeerde auto, een hek omverrijden of het aanrijden van een andere verkeersdeelnemer. Bestuurders die schade veroorzaken zijn verplicht zich binnen twaalf uur te melden bij de gedupeerde”, legt de woordvoerder uit. “Rij je door, dan riskeer je een gevangenisstraf of een geldboete.”
“Als u zich binnen twaalf uur alsnog meldt bij de politie vervalt de strafbaarheid van het doorrijden”
Politie Noord-Holland
Ben je per ongeluk doorgereden? “Als het verkeersongeval zojuist is gebeurd, rij dan direct terug en meldt u bij de betrokkene of de agenten die ter plaatse komen”, adviseert de politie. “Als u zich binnen twaalf uur alsnog meldt bij de politie vervalt de strafbaarheid van het doorrijden. Zo voorkomt u dat u verdachte bent van een misdrijf en later wordt aangehouden.”