De subsidietoekenning aan Haarlem Jazz heeft afgelopen vrijdag geleid tot kritische vragen in de Haarlemse gemeenteraad. Aanleiding is dat de organisator van het evenement, Martijn B., betrokken is bij een lopende zedenzaak. Meerdere partijen uitten hun zorgen, waaronder Danny van Leeuwen van Actiepartij Haarlem. In Haarlem Vandaag vertelt Van Leeuwen welke vragen hij stelde en of hij tevreden is met de antwoorden.
Van Leeuwen geeft aan dat hij gemengde gevoelens heeft over de gang van zaken: “Ik had hetzelfde gevoel toen ik eerder deze week naar het radio-interview van burgemeester Jos Wienen op Haarlem105 luisterde”, zegt hij. “Enerzijds begrijp ik dat de huidige wet- en regelgeving weinig ruimte biedt, maar anderzijds speelt de zaak rond meneer B. al enkele jaren. Ik vind dat de burgemeester proactief naar de gemeenteraad had moeten komen om de subsidieverordening aan te passen. Dat is niet gebeurd. Daarom vind ik het lastig dat de raad alsnog heeft ingestemd met de subsidietoekenning.”
“Niemand kon drie jaar geleden voorspellen hoe lang een zedenzaak zou duren”
Danny van Leeuwen, fractievoorzitter Actiepartij
Hoewel Martijn B. nog niet officieel is veroordeeld, wijst Van Leeuwen erop dat de verdenkingen ernstig genoeg waren om eerder al drie horecazaken van B. te sluiten. “Niemand kon drie jaar geleden voorspellen hoe lang een zedenzaak zou duren”, zegt hij. “Maar als je een evenement organiseert dat horeca-gerelateerd is, moet de veiligheid van iedereen vooropstaan.”
🔊 Luister hieronder het volledige gesprek terug. Tekst loopt door onder fragment
Voorkomen dat het opnieuw gebeurt
Volgens Van Leeuwen is het belangrijk om toekomstige problemen te voorkomen door strengere eisen te stellen aan subsidieontvangers. “We pleiten voor een algemene subsidieverordening waarin je bijvoorbeeld vraagt om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)”, legt hij uit. “We weten niet zeker of dat dé oplossing is, maar er moet beter gekeken worden naar de voorwaarden.”
Een woordvoerder van burgemeester Wienen zegt dat de subsidie aan een stichting is verleend, niet aan B. zelf, waardoor intrekken lastig is. Wienen waarschuwt tegen uitsluiting zonder tussenkomst van een rechter. B. zou nu een VOG krijgen en ook door de Bibob-toets komen, omdat hij niet veroordeeld is, aldus Wienen.
De kwestie is extra pijnlijk in het licht van de recente campagne Haarlem Breekt de Stilte tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag. “Er is niet goed naar deze casus gekeken. En als dat wel is gebeurd, is de gemeenteraad daar onvoldoende over geïnformeerd”, aldus Van Leeuwen.