Medewerkers van het Spaarne Gasthuis moeten, nog meer dan nu het geval is, in contacten met patiënten beschermingsmiddelen gaan dragen om het overdragen van het coronavirus tegen te gaan. Dat zegt bestuursvoorzitter Ivo van Schaik tegenover Haarlem105.
Nachtmerrie
De aanleiding hiervoor is het feit dat een patiënt onlangs verschillende medewerkers en andere patiënten van het ziekenhuis in Hoofddorp met het coronavirus heeft besmet. Deze persoon kwam zonder coronagerelateerde klachten het gasthuis binnen. “De patiënt werd niet verdacht van een besmetting met corona, maar bleek het virus toch te hebben. Dat is een nachtmerrie, want er is contact geweest met andere mensen.” Overigens is dit niet uniek in Nederland, stelt Van Schaik. Volgens hem komen soortgelijke incidenten ook in veel andere ziekenhuizen voor.
Beschermingsmiddelen
Het Spaarne Gasthuis zal, naar aanleiding van dit voorval, de beschermingsmaatregelen voor zowel de medewerkers als de bezoekers aanscherpen. “We hadden gehoopt dat het kabinet de mondkapjesplicht breder zou inzetten, maar dat is niet gebeurd. Onze medewerkers gaan veel massaler beschermingsmiddelen dragen, als ze contact hebben met patiënten. Dat kunnen ‘face shields’ zijn: een soort beschermingskappen van doorzichtig plexiglas, waar je doorheen kunt kijken. Het voordeel hiervan is dat je het gezicht van de zorgverlener kunt zien.” Daarnaast zullen medewerkers medische mondmaskers gaan dragen.
“Als mensen geen mondmasker dragen, kan de toegang worden geweigerd”
Moeten bezoekers voortaan ook een mondkapje dragen in het ziekenhuis? “Die discussie is in volle gang. In grote steden beveelt men mondmaskers zeer aan. Ik kan mensen niet verplichten om een mondmasker op te doen, maar ik kan wel zeggen dat, als mensen geen mondmasker willen dragen, ze geen toegang tot het ziekenhuis krijgen. Ik verwacht dat we voor deze maatregel de handen op elkaar krijgen.” Mensen moeten dan, net als in het openbaar vervoer, een niet-medisch mondkapje omdoen.” Het Spaarne Gasthuis zegt hierbij gelijk op te trekken met andere ziekenhuizen in de regio, om zoveel mogelijk hetzelfde beleid te voeren.
“We moeten ook het gevoel van angst tegemoet komen”
Maar beschermt zo’n niet-medisch mondkapje mensen wel voldoende tegen het coronavirus? “Die discussie is ingewikkeld. De deskundigen zijn het er niet over eens. Professor Fauci uit Amerika (een prominente immunoloog, red.) heeft onze Jaap van Dissel (directeur van het RIVM, red.) geadviseerd om nog eens goed naar die literatuur te kijken. Er is wel bewijs dat het zou helpen, maar of dat helemaal conclusief is, is de vraag. Je hebt ook met het gevoel van angst te maken, met emoties; die moeten we ook tegemoet komen. Het moet niet alleen veilig zijn voor mensen, maar ook veilig voelen voor mensen. Ik denk dat dat laatste ook belangrijk is.”
Strengere controle
Moet de controle aan de voordeur van het ziekenhuis niet strenger worden? “Ja, alleen is het ingewikkeld hoe dat moet gebeuren. Uiteindelijk zullen we aan mensen vragen blijven stellen. We vragen nu al of personen uit rode of oranje gebieden komen. Waarschijnlijk komt daar straks bij dat we gaan zeggen dat mensen zich ook moeten beschermen. Veel meer dan dat kun je niet doen. Als mensen niet eerlijk zijn, weet je ook niet zeker of mensen klachtenvrij zijn.”