De Haarlemse Reddingsbrigade heeft het komende jaar een begrotingstekort van zeker 10.000 euro, zegt woordvoerder Ab Merrouni tegenover Haarlem105. Dat komt door het wegvallen van diverse inkomsten, als gevolg van de coronacrisis.
“We kunnen in de eerste plaats minder zwemlessen geven”, aldus Merrouni. “En in andere jaren verzorgen we de EHBO bij evenementen als de Halve van Haarlem, de avondvierdaagse, dance events, hockeytoernooien en voetbaltoernooien. Dit jaar kon dat niet door het coronavirus. Dat scheelt duizenden euro’s aan inkomsten.”
Geen rooie cent
Reddingsbrigade Nederland maakte vandaag bekend dat een vijfde van alle reddingsbrigades vreest voor het voortbestaan, doordat er minder geld in het laatje komt door de coronacrisis. Daar hoort de Haarlemse Reddingsbrigade, één van de oudste brigades van ons land, dus ook bij. “We krijgen geen rooie cent van de gemeente. Burgemeester Wienen heeft weleens gezegd dat hij dat vreemd vindt. Het is ook opmerkelijk als je ziet welke functie wij vervullen. Wij zijn er voor de rampenbestrijding. Als er een ramp is in Nederland, heb je de reddingsbrigade nodig. Daarnaast leren wij mensen zwemmen. Dat is ook essentieel in Nederland. Zowel de bestrijding van rampen als de algemene zwemvaardigheid komt onder druk te staan. Bovendien koppelen we bij onze brigade hoogopgeleiden aan mensen die laagopgeleid zijn. We dichten daarmee dus de sociale kloven tussen mensen. Ik ken geen organisatie waar dat zo goed gebeurt.”
“Alles wat we doen, zie je pas op de langere termijn terug”
De Haarlemse Reddingsbrigade vindt het moeilijk om aan de gemeente uit te leggen wat het nut ervan is. “Bij de reddingsbrigades van Zandvoort en Bloemendaal is het nut tastbaar voor de gemeentes. Wij geven zwemlessen, hebben het reddend zwemmen ooit opgezet, verzorgen EHBO, zetten ons in in tijden van rampen en zorgen ervoor dat andere brigades goed draaien. Bij bijna elke reddingsbrigade in Nederland is wel iemand van de brigade uit Haarlem betrokken. Maar alles wat we doen, zie je pas op de langere termijn terug.”
Verschrikkelijk dossier
Toch krijgt de Haarlemse Reddingsbrigade wel wat subsidie van de gemeente. “Maar dat heeft te maken met het feit dat de gemeente ons weg wilde hebben van onze oude plek, waar we overigens niemand in de weg zaten. Onze focus in het huidige overleg met de gemeente ligt dan ook op onze nieuwe plek, aan de Mooie Nel 1 in Haarlem-Noord. Het is een verschrikkelijk dossier. Het loopt al ruim vijftien jaar. Het contact met de gemeente verloopt stroef en stroperig. ‘Het is jullie probleem, zoek het maar uit’, zeggen ze.”
Ook andere zaken rond de verhuizing zaten de brigade niet mee. Zo ging de aannemer er met het geld vandoor, vertelt Merrouni. “En we zijn akkoord gegaan met een lagere financiële vergoeding van de gemeente om ons weg te krijgen van onze oude plek. De gemeente heeft ook veel ervaring met het sluiten van dit soort deals. Wij hebben geen commercieel genie in ons bestuur.”
Ten onder aan de eigen goedheid
De reddingsbrigade probeert wel een ‘duurzame subsidie’ van de gemeente te krijgen om al het werk in de komende jaren te kunnen voortzetten. Zolang dat er niet is, moet het geld uit andere bronnen komen. “Maar geld verdienen is niet onze core business. We zijn met name reddingsbrigade. Misschien moeten we dus deels onze hand in eigen boezem steken. Dat is ook het dubbele: je bent een hulpverleningsorganisatie, maar ook een vereniging die betaald moet worden. ‘Jullie gaan ten onder aan jullie eigen goedheid’, zei iemand eens tegen ons.”