Het water staat niet meer aan de lippen. “Nee”, zegt Hildo Makkes van KHN Haarlem tegen Haarlem105, “De horeca verzuipt.” Tijdens de persconferentie op dinsdag verwachten Makkes en Falco Bloemendal, Centrum Manager Groep van Haarlem (CMG) dat “een en ander dicht moet blijven tot maart.”
De NOW regeling schiet tekort, vinden de beide ondernemers. Makkes: “Voor veel horeca geldt dat als ze de rekeningen moeten betalen die openstaan, dan zijn ze technisch failliet. De voorwaarden zorgen ervoor dat je nog steeds serieus moet bijbetalen.” Dat komt omdat het om een percentage gaat. “Ze garanderen 80 tot 90 procent vergoeding in de personeelskosten, maar je moet een minimaal omzetverlies hebben. In mijn geval geldt dat ik nog geen 70 procent vergoed krijg. Het kost me tussen de 5000 en 7000 euro per maand en als je dan de huurkosten erbij neemt, dan loopt het tussen je vingers en zak je verder het putje in.”
Volgens Bloemendal is het verlies niet meer te compenseren. “Twintig tot dertig procent van de horeca is effectief al failliet. Ze kunnen het overleven, omdat er regelingen zijn.” Veel horecazaken hebben uitgestelde rekeningen, doordat ze de huur een of twee maanden niet hoeven te betalen. “Je hebt al een schuldopbouw die je straks wellicht niet meer kan terugbetalen. Als je straks weer open gaat, dan moet je ook weer die extra huur betalen, dat red je dan niet.” Daarom is de actiebereidheid heel hoog. “Het belang van de volksgezondheid is vergaan naar pure wanhoop. Het levenswerk wordt afgepakt.”
#Blackmonday
De Haarlemse horeca doet niet mee met de landelijke actie van de KHN om op 17 januari weer open te gaan. Bloemendal: “Het is een schreeuw om aandacht. Een wanhoopsactie, maar je bent daarmee wel in overtreding.” Wel doet een groot deel van de horeca in Haarlem mee met een posteractie voor #blackmonday. Met posters voor de ruiten met leuzen als ‘opheffingsuitverkoop’, ‘gesloten’ en verder door ’te-huur’ en ’te-koop’ bordjes op te hangen, wil de horeca duidelijk maken dat ze aan het verzuipen zijn. Er is ook een online petitie waarin de KHN oproept tot meer steun vanuit de horeca en een snelle heropening van de horeca. De petitie is al meer dan 30.000 keer ondertekend.
Maart
Het protest richt zich vooral op Den Haag. Bloemendal: “De reacties richting de gemeente zijn positief, het is vooral Den Haag die de portemonnee moet trekken.” Ook Makkes vindt dat de gemeente zich goed opstelt. “Ze zeggen: geef het aan als er initiatieven zijn waar we wat mee kunnen en dan denken we mee.” Volgens Bloemendal schijnen er wel wat regelingen vanuit Den Haag te komen. “Extra geld voor de horeca en cultuur. Het gaat over honderden miljoenen. En een en ander moet dicht blijven tot maart. ” Makkes heeft ook opgevangen dat heropenen pas vanaf maart mogelijk is: “Die geruchten heb ik in de wandelgangen gehoord. Dat dat helaas de noodzaak is. Dat het niet morgen wordt, dat lijkt wel helder.”
Ontgoocheld
Dat maakt het ook extra zuur zegt de voorzitter van het KHN. “Het virus wil maar niet wegzakken. Je merkt dat het niet alleen de financiële stress is, maar ook wat doe ik met mijn tijd. Collega’s van mij zitten ontgoocheld thuis. Dit alles zorgt voor hele heftige tijden.” Volgens Makkes is het anders dan in de eerste lockdown. “Daar zat wat hoop. Niet alleen voor de ondernemers, maar ook privé zie je dat mensen zo’n behoefte hebben om een drankje te doen, alleen het kan even niet.”
Bloemendal roept alle mensen op om vooral hun maaltijden bij de Haarlemse horeca ondernemers te bestellen.” Volgens Makkes zou het zelfs tekort dag voor de restaurants zijn om met de Kerst open te gaan. “Qua organisatie is het niet te doen. Dan wordt het een puinhoop. Hoe zuur die appel ook is, het wordt pas volgend jaar.”