Het aantal patiënten dat met ernstige brandwonden door vuurwerk werd opgenomen in Nederlandse brandwondecentra met oud en nieuw is bijna gehalveerd; van achttien in 2019 naar tien in 2020. Ons land heeft drie van dit soort centra.
algeheel verbod
“Wij pleiten voor een voortzetting van een algeheel vuurwerkverbod. Dit jaar heeft laten zien dat het aantal vuurwerkslachtoffers met ernstige brandwonden door het verbod enorm is afgenomen”, dat zegt Rob Baardse, directeur van de Nederlandse Brandwonden Stichting.
vergunning
Ook Kees van der Vlies, traumachirurg Brandwondencentrum in het Maasstad Ziekenhuis, bevestigt dat het vuurwerkverbod dit jaar een duidelijke afname in het aantal ernstige patiënten laat zien. Hij vult hierbij aan dat je wel een alternatief moet bieden, “laat vuurwerk op een veilige en via een vergunningstelsel georganiseerde wijze afsteken door vuurwerkverenigingen waarbij door de pyrotechnische branche getrainde burgers zich kunnen aansluiten.’’
meestal mannen
De tien opgenomen patiënten, waarvan acht mannen, liepen dusdanig ernstig letsel door de vuurwerkongevallen op, dat opname in een brandwondencentrum noodzakelijk was. De geregistreerde patiënten zijn veelal jong; zeven van hen zijn onder de achttien jaar oud. De meeste brandwonden zitten in het gezicht of op de handen en werden veroorzaakt door cobra’s, nitraten, vuurpijlen en vuurtollen.