Natuurmonumenten maakt met een petitie een vuist voor het welzijn van insecten in het land. De lijst met handtekeningen moet gemeenten bewuster maken van het wel en wee van insecten en hun leefgebied. De actie is landelijk maar speelt ook op lokaal niveau. Haarlemmers die de actie een warm hart toedragen, kunnen een kant-en-klare brief sturen aan hun eigen gemeente.
Minder aaibaar
De stichting maakt zich vooral druk over het verdwijnen van het leefgebied van insecten in steden en dorpen. Boswachters zouden het in veel gebieden hard achteruit zien gaan. “Veel Nederlanders houden van strak gemaaide perkjes en hebben liefst geen onkruid in de tuin en in de straat. We staan er vaak niet bij stil, maar daarmee maken we het insecten heel moeilijk om te overleven”, zegt een van de boswachters. “Een doodgereden wolf of verweesde babydasjes beheersen soms dagenlang het nieuws, maar over insecten kijkt men nog te vaak heen. Terwijl insecten misschien minder aaibaar dan zoogdieren zijn, maar wel superbelangrijk. Een bron van leven.” Natuurmonumenten spreekt zelfs van een ‘stille ramp’.
In het zonnetje
Een woordvoerder zegt: “Er zijn ook gemeenten waar het al beter gaat. Haarlem heeft bijvoorbeeld al een tijdje een ander maaibeleid precies met onze gedachte in het achterhoofd, en daar zijn we blij mee. Deze gemeenten mogen wat ons betreft ook weleens in het zonnetje gezet worden. Maar we zijn er nog lang niet.” Een streefaantal krabbels voor de petitie is er niet. “Als het er genoeg zijn om de kwestie op de politieke agenda te krijgen, zullen we dat in ieder geval niet laten.”
Rampzalig
De afgelopen dertig jaar verdween driekwart van de totale insectenpopulatie. “De gevolgen daarvan zijn ook voor andere dieren en planten rampzalig. Ons ecosysteem is een prachtig, maar kwetsbaar geheel en om dat gezond en intact te houden, hebben we ook insecten hard nodig”, uit de stichting zijn zorgen. Natuurmonumenten spoort mensen ook zelf aan actie te ondernemen in de eigen tuin of in de omgeving. Daar is een aantal handige, laagdrempelige tips voor bedacht. De petitie tekenen kan hier. (foto: de asbij)