Patronaat schrapt vlees van het standaard menu voor artiesten en crewleden. Het Haarlemse poppodium wil de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden. Vlees blijft nog wel beschikbaar, maar alleen op specifiek verzoek.
“We willen zo zuinig en duurzaam mogelijk produceren dus daarom hebben we besloten om vlees van het menu te halen”, laat woordvoerder Lisa de Jongh van Patronaat weten. Wel kunnen artiesten bij grote uitzondering een stukje vlees op hun bord geserveerd krijgen.
“Helemaal vegetarisch zouden we graag doen”, aldus De Jongh. “Maar we kunnen de mensen waarmee we al langer samenwerken niet verplichten om vegetarisch te eten. We raden het aan, maar als er iemand tussen zit die heel graag een hamburger wil, dan kopen we het beperkt in. We kunnen een menu niet opdringen aan artiesten, dat zou erg onvriendelijk zijn.”
Keuken getest
De afgelopen weken heeft het poppodium de vegetarische keuken getest en de reacties waren volgens hen positief. “Het is dus niet op stel en sprong besloten. Het staat artiesten en crewleden vrij om aan te geven dat ze toch liever vlees willen. Maar we benaderen het nu andersom: een honderd procent vegetarische keuken, met alleen vlees op persoonlijk verzoek.”
Patronaat hoopt dat ze hiermee kunnen bijdragen aan een duurzamer poppodium en cultuursector.