Na een restauratie van acht jaar kan het Pieter Teylers Huis vandaag dan eindelijk open voor het publiek. Een aantal Haarlemmers mocht gister al naar binnen om een kijkje te nemen in de oude woning van één van Haarlems bekendste inwoners ooit.
Voordat het publiek de voormalige woning van Pieter Teyler mocht betreden, werd deze symbolisch geopend door kinderburgemeester Yussef Aypek en wethouder Marie-Thérèse Meijs. Hierbij waren de sleutelfiguren die centraal staan in het project en andere genodigden aanwezig. Eerder deze week werd het Pieter Teylers Huis al officieel geopend door koningin Máxima.
Eén van de genodigden om het huis als eerst te betreden was Hans Akkerman uit Haarlem. “Ik voel mij bevoorrecht dat ik het als eerste mag zien, en het nodigt zeker uit om vaker terug te komen”, zegt hij terwijl hij door het raam naar buiten kijkt. “Hoewel ik hier vaak langsloop, heb ik me nooit gerealiseerd dat het zo uitgebreid zou zijn.”
Oudheid
Haarlemmer Kees van Kuijen vindt vooral dat het goed gelukt is om de oudheid te bewaren. “Je ziet dat het allemaal net gerestaureerd is, maar ze hebben bijvoorbeeld de ouderwetse ramen met bolling laten zitten. Het zou toch zonde zijn geweest als ze er dubbel glas in hadden gezet. Het gevoel van vroeger komt hier echt naar voren.”
“Heel erg inspirerend”, is Heleen Kalmeijer haar eerste reactie als ze door de verschillende kamers loopt. “Ik wist niet zoveel van het doel van het Teylers Huis en het nalatenschap van Teyler. In dit boek ‘Teylers van Nu’ staan een hoop mensen die deze nalatenschap op hun manier, waar dan ook ter wereld, willen uitdragen en dat is inspirerend en heel mooi.”
Directeur van het museum Marjan Scharloo kijkt terug op een mooie eerste dag. “Het was een dag vol verhalen van inspirerende Haarlemmers”, zegt ze na afloop. “Zij willen net als Teyler bijdragen aan een betere wereld. Het was echt een dag in zijn geest en ik denk dat hij er maar wat graag bij geweest zou zijn.”
“Het is mooi dat ik een schakel kan zijn tussen de wetenschappelijke wereld en de samenleving”
Het museum wil dat de stad betrokken blijft bij het Pieter Teylers Huis en heeft daarom een afvaardiging van zogenoemde ‘sleutelfiguren’ uit verschillende wijken van Haarlem uitgenodigd. Zij representeren het gedachtegoed van Pieter Teyler anno nu en vertegenwoordigen de stad op deze manier. Zij vormen de schakel tussen het huis en de mensen die nog onbekend zijn met het museum en het gedachtegoed van Teyler.
Eén van die negen sleutelfiguren is masterstudent Scheikunde Luuk Stringer. Hij kwam als kind al vaak in het museum samen met zijn moeder. “Hier is mijn interesse voor de wetenschap begonnen”, zegt hij. Zijn moeder beaamt dat. “Hij was hier als klein jongetje niet weg te slaan”, lacht ze. Luuk is door het museum gevraagd om ideeën uit te werken over hoe de wetenschap in contact kan worden gebracht met de samenleving. “En het is de bedoeling dat we dat vanaf volgend jaar daadwerkelijk gaan doen. Het is mooi dat ik een schakel kan zijn tussen de wetenschappelijke wereld en de samenleving.”