De nieuw opgezette vergaderstructuur in de gemeenteraad van Haarlem heeft te kampen met kinderziektes. In een chaotisch verlopen commissievergadering leidt de beperkte spreektijd tot irritatie. Naar aanleiding van de commotie heeft het presidium besloten om de spreektijd aan te passen. “Op het moment dat we nu minder tijd kwijt zijn dan gepland geven we partijen de gelegenheid tot de geplande eindtijd. Daarmee hebben partijen wel een aanzienlijke hoeveelheid extra spreektijd”, stelt Eloy Aerssens, commissievoorzitter voor de VVD en lid van het presidium tijdens Haarlem Vandaag.
“Het ging mis doordat sommige partijen onvoldoende tijd hadden om hun standpunt toe te lichten op een aantal best wel belangrijke onderwerpen”
Eloy Aerssens, lid presidium gemeente Haarlem, over de chaotisch verlopen commissievergadering
Met 15 partijen in de raad is het schipperen met de tijd. Zeker omdat is afgesproken de vergaderingen op tijd te beëindigen. “Het ging vorige week mis doordat sommige partijen onvoldoende tijd hadden om hun standpunt toe te lichten, op een aantal best wel belangrijke onderwerpen,” legt Aerssens uit. “Dat leidde ertoe dat sprekers haast moesten maken of zelfs het woord werd ontnomen. Daar ontstond frustratie over, door de onrust kon de agenda niet worden afgerond.”
Luister hieronder het hele interview terug. Tekst gaat door onder het fragment
Een vergadering wordt ingepland met een bepaalde tijd per onderwerp, de spreektijd is verdeeld over de 15 partijen. In een commissievergadering krijgt elke partij een paar minuten spreektijd, per zetel komt daar nog enkele minuten bij. “Zo hebben de grote partijen iets meer en de kleine iets minder. Het komt er op neer dat je een minuut of vijf hebt als kleine partij en dat kan oplopen tot een minuut of acht als je de grootste partij bent”, licht Aerssens toe.
Dat er bij grote onderwerpen zoals bijvoorbeeld de besteding van 30 miljoen veel interrupties zijn, is begrijpelijk, zo stelt Aerssens. “Dat is ook belangrijk, want je wilt daarover je verhaal doen. Als er dan te weinig tijd is bij partijen om toch nog wat te kunnen zeggen dat is dan best wel een lastig dingetje.”
Afwegingen
Anders dan voorheen is de vergadering opgesplitst in twee korte vergaderingen. Een vergadering duurt van 17:00 tot 20:00, de de tweede van 20:00 tot 23:00 uur. “Grote onderwerpen die veel tijd vragen, daar nemen we echt goed de tijd voor. Uiteindelijk zijn we er als gemeenteraad ook voor om besluiten te nemen en om soms door te pakken”, zegt Aerssens. Maar, zo voegt hij toe, onderwerpen zullen soms in een bepaalde spreektijd behandeld moeten worden. “Dat zijn afwegingen die we moeten maken. Ik denk dat we daar samen een verantwoordelijkheid hebben, alle partijen hebben die. Niet alleen de commissievoorzitter die probeert het debat in zo goed mogelijke banen te leiden”, stelt het presidium-lid.
“Het is belangrijk naar elkaar luisteren en de verbinding op te zoeken met anderen”
Eloy Aerssens
“Het is niet zo dat elke partij bij elk onderwerp zijn spreektijd claimt. Bij een belangrijk onderwerp wordt er soms gekozen om daar de hele spreektijd aan te wijden. Of aan te sluiten bij het standpunt van anderen. Het is belangrijk naar elkaar luisteren en de verbinding op te zoeken met anderen”, zegt Aerssens. Hij vindt het belangrijk om ook naar de kleine partijen te luisteren, volgens hem vertegenwoordigen die ook een belangrijke stem. “Al-met-al staan we samen aan de lat voor best wel een grote uitdaging.”
Eerste stap
Wat Aerssens betreft gaat het presidium de komende maanden kijken of het met de nieuwe aanpassing wel goed gaat. “Ik denk dat dit een eerste stap is, doe je altijd alles 100 procent goed? Nee, dat denk ik niet. Maar het presidium heeft geluisterd en gehandeld.”
De stress en alles is volgens hem daarmee nog niet weg. “Op het moment dat we iedereen een vrijbrief geven om onbeperkt te kunnen spreken, dan wordt het raadslidmaatschap een fulltime baan”, zegt hij. En dat is volgens Aerssens geen goed idee.