Ben je tussen de 12 en 25 jaar oud, heb jij niemand om mee te praten en heb je behoefte aan een goed gesprek? Dan kan je vanaf woensdag terecht bij @Ease Haarlem.
De jongerenorganisatie heeft een inlooplocatie geopend in jongerencentrum Flinty’s aan de Gedempte Oude Gracht in Haarlem. Jongeren die een hulpvraag hebben, of gewoon even hun verhaal kwijt willen, kunnen hier terecht om met een van de vrijwilligers te praten over hun problemen, of simpelweg voor sociaal contact.
Uiteenlopende vragen
Er zijn veel thema’s die spelen onder jongeren. Juist daarom is het volgens locatiemanager Kristien zo belangrijk. ”De vragen zijn heel uiteenlopend. Het kan bijvoorbeeld gaan over mentale gezondheid, studiestress, seksualiteit of financiële problemen, noem maar op.”
“Het hoeft niet altijd te gaan over problemen”, vertelt vrijwilliger Leonie. ”Het is ook gewoon een jongerencentrum. Als jongeren naar ons toekomen en ze hebben niet zoveel zin in een gesprek, dan kunnen ze hier ook gewoon terecht voor een drankje”, zegt ze.
Tekst gaat door onder de video
Jongeren kunnen hier gratis en anoniem naar binnen lopen. Zo hoopt de organisatie de drempel laag te houden voor diegene die afgeschrikt worden door het idee dat hun vrienden of familie zich ermee gaan bemoeien. “Het is de bedoeling dat jongeren anoniem ergens terecht kunnen en vooral ook in een veilige omgeving met andere jongeren in gesprek kunnen gaan”, zegt Kristien.
”Voorkomen is beter dan genezen en ik denk dat @Ease daar heel belangrijk in kan zijn.”
Bas van Leeuwen, Wethouder Jeugd
Dat de problematiek rondom mentale gezondheid onderjongeren groot is, is bekend. Volgens Bas van Leeuwen, wethouder Jeugd is het daarom belangrijk dat dit soort initiatieven bestaan. “Ik zie het zelfs in mijn eigen omgeving”, zegt hij. “Een kennis van mij moest laatst via de huisarts horen dat haar dochter zich niet lekker in haar vel zat, zij had zelf helemaal niets gemerkt.”
In gesprek gaan
Van Leeuwen vindt dat je hiermee de problemen voor kunt zijn. “Voorkomen is beter dan genezen”, zegt hij. “Ik denk dat @Ease daar heel belangrijk in kan zijn. Ze hebben zich al bewezen in andere steden en het is belangrijk dat jongeren gewoon naar binnen kunnen lopen en in gesprek kunnen gaan. Er zitten goede, professionele hulpverleners achter en zo ben je er eerder bij.”