Vol trots plaatste minister van onderwijs Dennis Wiersma de inschrijving voor de leraar van het jaar verkiezing 2023 op LinkedIn. Het leverde veel reacties op, positief, maar het merendeel van de reacties spraken vooral hun twijfel en ongenoegen uit over deze wedstrijd. In het radioprogramma Haarlem Vandaag vertelt Jan Mattijs Heinemeijer, rector van het Mendel College, waarom hij deze wedstrijd onzin vindt.
Heinemeijer reageerde op de LinkedIn-post van Wiersma met het volgende: “Beste minister, aan de ene kant moedige pogingen om hoger-lager uit het vocabulaire te halen, net zoals geen opstroom-afstroom, maar doorstroom. Prima, mooi. Stop dan ook met deze onzin. Onderwijs is geen wedstrijd, waar één iemand een prijs krijgt. Elke docent doet ertoe!”
Luister hier het hele gesprek terug. Tekst gaat door onder het fragment.
De rector is fel tegen deze verkiezing, vertelt hij aan Haarlem105: “Onderwijs moet ook gewoon leuk zijn en het is geen wedstrijd. Het is publiek geld en daar moet je niet elkaar gaan concurreren. Het maakt bij deze verkiezing die nogal wat uit of je aan Amsterdam West aan vmbo-onderbouw lesgeeft of op het Stedelijk Gymnasium ic scheikunde. Dat kan je niet met elkaar vergelijken.”
Niet te vergelijken
Volgens Heinemeijer is elke docent uniek: “De docent van het jaar is echt de meest belachelijke discussie die je hebt en dat moet je ook niet aansporen. Zeker niet als minister van Onderwijs, want het is geen wedstrijd. Wees blij met goede docenten in het algemeen. Daar moet de energie inzitten en niet in één iemand. We zijn geen Amerika waar de manager van de maand op de pilaar hangt, en dat moet je ook niet met docenten willen doen.”
“Als elke school zou zeggen, ik nomineer mijn school. Misschien is dat een mooie doodsteek voor het initiatief”
Jan Mattijs Heinemeijer, rector Mendel College
Elke docent heeft zijn sterke punten, legt Heinemeijer uit. “De ene is pedagogisch heel sterk en de andere is didactisch sterk. Het is een teamprestatie, je wil met elkaar de kinderen verder helpen. Volgens mij is dat geen wedstrijd, en dat moet je ook weghouden. De hele commercie in het onderwijs moet je weghalen en deze al helemaal.”
“Ten eerste gaat het over kinderen, je moet pedagogisch sterk zijn. Het begint bij de relatie, een kind moet voelen dat een docent echt oog voor hem of haar heeft. Dat moet iedereen hebben”, legt Heinemeijer uit. “Verder moet je competent zijn. Als je biologie geeft moet je de stof verstaan. Het derde wat van belang is, is dat je kinderen laat groeien. Dat je ze autonomie geeft, dat ze het gevoel hebben dat ze iets kunnen. Van deze drietrap gaat elk mens aan, dus ook kinderen. Dat is het palet dat een docent moet overhandigen.”
Reactie Wiersma
De rector heeft nog geen reactie ontvangen van minister Wiersma, maar hij hoopt wel met hem in gesprek te kunnen gaan over zijn standpunten. “De minister heeft de schijn een beetje tegen. Het is op de plek waar hij zit niet handig om met die materie de schijn tegen je te hebben.”
“De docent van het jaar is echt de meest belachelijke discussie die je hebt en dat moet je ook niet aansporen”
Jan Mattijs Heinemeijer, rector Mendel College
Hoewel er vanuit het Mendel College geen nominaties zijn voor de leraar van het jaar verkiezing, heeft Heinemeijer waardering voor een leerling die de hele school wilde nomineren. “Als je het ook wint snijd je in je eigen vlees. Iemand wordt een jaar lang als ambassadeur ingezet, dus je bent hem ook nog kwijt. Om die reden doe ik het al niet, maar die andere is het belangrijkst. Als elke school zou zeggen, ik nomineer mijn school. Misschien is dat een mooie doodsteek voor het initiatief.”