De gemeenteraad van Heemstede heeft ingestemd met de aankoop van een villa aan de Heemsteedse Dreef 156. Hier zullen vanaf volgend jaar maximaal 20 alleenstaande jonge vluchtelingen worden opgevangen. Het college is ervan overtuigd dat Heemstede dit aan kan én dat de buurt dit aankan. De buurt twijfelt en ziet veel losse eindjes, vertelt buurtbewoner Robert Maas tijdens Haarlem Vandaag
De komst van minderjarige asielzoekers baart de omwonenden van de villa grote zorgen. Met een brief aan de gemeenteraad en een persbericht naar de media hoopten ze verantwoordelijk wethouders Sam Meerhoff en Anneke Grummel op andere gedachten te brengen. De buurt staat ervoor open dat Heemstede vluchtelingen opvangt, maar de plannen zoals die er nu liggen voelen voor hen als ‘niet goed doordacht’ en ‘een experiment’.
Luister hieronder het hele interview terug met buurtbewoner Robert Maas. Tekst gaat door onder het fragment
De buurt werd vier weken geleden overdonderd door het nieuws over de plannen van de gemeente. “We kregen een brief nadat het pand al voorlopig door de gemeente was aangekocht”, zegt Maas. “De buurt staat er echt wel open voor open en wij willen ook dat het een succes wordt. Na het inlezen in de materie en het raadplegen van specialisten, wordt voor de buurt duidelijk dat dit project kleinschalig moet beginnen. “Er is nergens in Nederland een huis dat zo dicht in een woonwijk staat waar asielzoekers worden opgevangen”, vertelt Maas.
“Het is voor het eerst in Nederland dat asielzoekers midden in een woonwijk worden opgevangen”
Robert Maas, bewoner Heemsteedse Dreef
Het plan heeft voor de omwonenden ‘iets van een business case waar zoveel mogelijk bewoners in moeten’. Wethouder Meerhoff heeft besloten dat in het pand aan de Heemsteedse Dreef 56 maximaal 20 bewoners kunnen wonen. Dat is volgens de partijen die twijfelden en de omwonenden een verbetering ten opzichte van 25 vluchtelingen die eerder werden genoemd in het voorstel.
Veiligheid
“Wij geloven nog steeds dat 10 tot 20 minderjarige vluchtelingen echt het maximum is, ook als je het vergelijkt met andere, soortgelijke projecten”, zegt Maas. “We blijven bezorgd of de veiligheid goed gewaarborgd is, maar de grootste zorg is het wooncomfort voor de jongeren. Zoveel mensen in een huis, dicht op elkaar en weinig plek voor jezelf.”
“Het zal wel beter zijn dan in Ter Apel maar dat wil niet zeggen dat het een succes wordt in Heemstede”
Robert Maas
In de villa, met een woonoppervlakte van 300 vierkante meter, moeten slaapkamers gemaakt worden voor 20 mensen. Maas heeft berekend dat de kamers waar twee of drie mensen een slaapplek moeten delen, tussen de vijf en tien vierkante meter groot wordt. Beneden is een gemeenschappelijke keuken en woonkamer en er is een tuin, maar die is volgens Maas relatief klein. “Het gaat wel om jongeren tussen de 15 en 18 jaar en die zitten uiteindelijk wel bovenop elkaar”, waarschuwt Maas. “Dat dit beter is dan Ter Apel, dat geloof ik zeker, maar het moet wel een succes worden in Heemstede.”
Personeelstekort
Om de opvang te laten slagen is volgens Maas de begeleiding van de jongeren heel belangrijk. “Het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, red) kan nog niet goed aangeven wat voor jongeren er komen en hoe de begeleiding eruit zal zien”, legt Maas uit. Voor elke acht jongeren komt een begeleider, met 20 jongeren gaat Maas dus uit van drie COA-medewerkers die dag en nacht aanwezig zullen zijn. De omwonenden maken zich volgens Maas zorgen over het personeelstekort in de zorg, maar ook over de referenties die zij lezen over het COA.
“Ik had het netter gevonden als ze meer tijd hadden genomen om alle informatie goed te bestuderen en opnieuw met de verkopende partij waren gaan zitten om verlenging aan te vragen”
Robert Maas over de tijdsdruk bij de aankoop villa
De buurtbewoners zien het als een groot politiek proces waarbij niet naar hen geluisterd is en vastgehouden wordt aan het oorspronkelijke voorstel. Volgens hen lopen ze constant achter de feiten aan en krijgen ze geen of onvoldoende informatie. Dat de omwonenden het samen tot een goed einde willen brengen lijkt in het college niet te landen, legt Maas uit. “Er lag een enorme tijdsdruk op het voorstel, de raadsleden moesten stemmen voor 21 juli anders verliep het voorlopig koopcontract”, zegt hij. “Ik had het netter gevonden als ze meer tijd hadden genomen om alle informatie goed te bestuderen en opnieuw met de verkopende partij waren gaan zitten om verlenging aan te vragen.”
“We gaan erover nadenken hoe we toch die verbondenheid en het draagvlak binnen de buurt kunnen creëren”
Robert Maas
Naast het bedrag voor de aanschaf van het pand, twee miljoen euro, komen er nog kosten bij voor verduurzaming en de verbouwing door het COA. “Al met al een groot bedrag en niet iets dat je in een paar maanden doet. Het is een grote verantwoordelijkheid en omdat het het eerste grote project is in Heemstede is het extra belangrijk dat dit gaat slagen”, stelt Maas.
De directe omwonenden zijn teleurgesteld over het genomen raadsbesluit. en houden vast aan hun visie dat er niet echt naar hen is geluisterd. “We gaan nadenken hoe we toch weer die verbondenheid en het draagvlak kunnen creëren”, zegt Maas. Wat daarvan de uitkomst zal zijn, dat durft Maas nu nog niet te zeggen.