De rust lijkt wedergekeerd in de Aerdenhoutse Dintelstraat na de ophef die ontstond over de plaatsing van struikelstenen voor een woning ter nagedachtenis aan eerdere bewoners die zijn omgekomen in een concentratiekamp. De huidige bewoners hadden bezwaar aangetekend, deze werd toegekend door de gemeente Bloemendaal.
De ophef die ontstond nadat dit naar buitenkwam was groot, onder andere Rob Slewe van Zelfstandig Bloemendaal sprak zijn verbazing openlijk uit. Door de ontstane ophef besloten de huidige bewoners hun bezwaren in te trekken en hebben alsnog ingestemd met de plaatsing van de struikelsteentjes. Maar voor Slewe is daarmee de kous nog lang niet af, hij dient een motie zodat dit niet meer op deze manier gebeurt, zo vertelt hij tijdens het radioprogramma Haarlem Vandaag.
Kijk hier het hele interview terug met Rob Slewe. Tekst gaat verder onder het interview
Stolpersteine, in Nederland ook bekend als struikelstenen, zijn kleine monumentjes die verspreid zijn over Europa. Het zijn gedenkstenen die worden aangelegd op de stoep voor woonhuizen van vroegere bewoners die zijn weggevoerd en vermoord tijdens de Tweede Wereldoorlog. In steeds meer Nederlandse steden kom je de bronskleurige steentjes tegen, ook in Haarlem zijn er inmiddels tientallen gelegd.
“Ik heb een paar jaar geleden gelezen dat van dat kamp slechts 18 overlevenden waren. Dat komt wel aan. Van de meer dan 30.000 mensen, hoe is het mogelijk.”
Rob Slewe, Zelfstandig Bloemendaal
Slewe vindt dat het bezwaar maken tegen de struikelstenen te makkelijk gaat. Hij laat weten dat hij het plaatsen van de kleine gedenk plekjes dan ook heel belangrijk vindt. “Als je zo’n verhaal aanhoort van wie er woonden in de huizen. Dat was in dit geval familie Barends. Die werden zomaar van de een op de andere dag weggevoerd naar Amsterdam. Zij zijn vanuit daar gedeporteerd naar Sobibor.”
Bij Slewe is duidelijk te horen dat het onderwerp hem raakt. “Ik heb een paar jaar geleden gelezen dat van dat kamp slechts 18 overlevenden waren. Dat komt wel aan. Van de meer dan 30.000 mensen, hoe is het mogelijk. Daar wordt je dan erg mee geconfronteerd en dan denk je dat is precies die essentie van die stenen.”
“Ik zou het echt beschamend vinden als hier geen meerderheid voor is. Dat je elke keer weer de discussie moet aangaan van komen die steentjes er of niet.”
Rob Slewe, Zelfstandig Bloemendaal
Slewe wil dan ook dat er alleen nog bezwaar kan worden gemaakt door directe familie van het oorlogsslachtoffer of als de huidige bewoners van het huis familie heeft verloren in de oorlog. “In alle andere gevallen vind ik dat zeker de gemeente Bloemendaal moet zeggen: die stenen komen er”, laat Slewe weten. “Dan kan je best nog discussiëren met de huidige bewoners over een meter naar links of naar rechts, maar verder niet.”
Daarom dient Slewe binnenkort een motie in over dit onderwerp. “Ik zou het echt beschamend vinden als hier geen meerderheid voor is. Dat je elke keer weer de discussie moet aangaan van komen die steentjes er of niet. Dat ik hier nu moet zitten of die steentjes gelegd mogen worden voor mensen die weggevoerd zijn, Bloemendalers.”